Vlajková televize Sony A95L QD-OLED je první na světě se 120 Hz a Dolby Vision

2
Vlajková televize Sony A95L QD-OLED je první na světě se 120 Hz a Dolby Vision
Fotografie: Sony
  • Zobrazovací panel má mezigeneračně vyšší svítivost
  • Ve výbavě nechybí speciální kamera, dvojice HDMI 2.1 či předplatné Bravia Core

Společnost Sony představila zbrusu novou řadu chytrých televizorů pro letošní rok, mezi nimiž najdeme špičkové televize s miniLED, OLED, ale také QD-OLED technologii u vlajkového modelu Sony A95L.

Chytrý televizor Sony A95L (kompletní označení je A95L QD-OLED ) je nástupce oceňovaného modelu A90L (rovněž s QD-OLED panelem) a využívá již druhou generaci QD-OLED panelu s vyšším maximálním jasem a novým kognitivním procesorem XRTM s novou technologií XR Clear Image pro čistší obraz při pohybu (typicky akčních scénách) bez rozmazání. Novinka bude přitom dostupná v 55", 65" i 77" provedení a samozřejmostí je 4K rozlišení či podpora standardů HDR10, HDR10+, HLG i Dolby Vision. Sony se také chlubí tím, že je obrazovka dvakrát jasnější než u modelu z minulého roku, takže lze počítat s maximálním jasem zhruba 1 500 nitů či více (přesné údaje výrobce neuvádí), zároveň se jedná o první QD-OLED 120Hz televizor s Dolby Vision na světě.

Chytrý televizor Sony A95L s elegantním designem je opatřen stojánky, které lze používat ve třech různých polohách. Z konektorové výbavy pak neschází celkem čtyři HDMI, ačkoliv pouze dvě jsou typu HDMI 2.1 a nabídnou podporu přenosu obrazu ve 4K a 120 Hz. V propojení s PlayStationem 5 se také mohou těšit na automatické nastavení HDR pro co nejlepší možný divácký zážitek. Výraznou novinkou je pak tzv. Multi View, který umožňuje hrát videohru a zároveň na obrazovce v odděleném okně streamovat video z YouTube. Jedná se o exkluzivní funkci, kterou najdeme pouze u vlajkového modelu. Náročnější hráče nepochybně potěší také nové herní menu, které zobrazí důležité nastavení související s VRR, efektem rozmazání apod. Pro rodiče pak v nabídce nechybí tzv. Calm Mode, jenž má spustit uklidňující videa s doprovodnou (klidnou) hudbou, která mají pomoci usnout dětem.

Z další výbavy stojí za zmínku kamera, kterou jsme si již mohli vyzkoušet během testování modelu Sony Bravia XR-55A95K, zabudované světelné senzory, Acoustic Surface Audio+ s vylepšeným zvukem vycházejícím přímo z obrazovky nebo podpora AirPlay 2, Apple HomeKit, Google Asistenta, Alexa, IMAX Enhanced a další. V neposlední řadě výrobce nezapomněl ani na populární streamovací službu Bravia Core, která uživatelům nabídne 24 měsíců neomezeného streamování a také 15 kreditů sloužících k nákupu filmových novinek či klasik z katalogu.

Diskuze ke článku
Jaroslav Paleček
Jaroslav Paleček
Tak je to pěkná TV. Zajímalo by mě porovnání TV od Samsungu, SONY, LG, nejenom vlajkových modelů, ale i střední a nižší třídy.
Pavel Štoček
Pavel Štoček
Kvalitní obraz, ale za neskutečnou cenu, která neodpovídá. Platit cca 20 000 , jen za značku, je opravdu hnus

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze