Vybíráme nejlepší senzory zabezpečení

Vybíráme nejlepší senzory zabezpečení
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na senzory zabezpečení
  • Ty dokážou ohlídat kouř, otevřená okna, ale i unikající vodu

Naposledy jsme se v našich výběrech zaměřili na chytré kamery, dnes se zaměříme na nejzajímavější senzory zabezpečení, které mnohdy s kamerami úzce souvisí. Ale nejen s nimi, pochopitelně. V kombinaci s chytrými zámky a chytrými kamerami totiž senzory zvyšují zabezpečení a tím i váš klid. Dnes se zaměříme na ty nejzajímavější kousky.


Eve Door & Window


Pokud máte převážně „jablečnou domácnost“ a chcete zabezpečit vaše okna či dveře, určitě se zaměřte na senzor Eve Door & Window. Funguje totiž zcela samostatně, bez nutnosti vlastnit jakýkoliv hub či rozbočovač, pokud vám jde o vzdálený přístup, vystačíte si s Domácím centrem, které už doma stejně asi máte (použít lze vysloužilý iPad, HomePod mini, nebo Apple TV). Eve Door & Window funguje na principu dvou jednotek, při jejichž rozpojení dojde k vyslání signálu, že jsou dveře/okno otevřené. Instalace je snadná, stačí obě části nalepit oboustrannou 3M páskou. Senzor lze napojit na různé automatizace, například můžete po otevření dveří nechat sepnout čističku vzduchu.

O napájení se stará baterie IMR 18350, která senzor udrží v pohotovosti zhruba 1 rok a vyjde na 100 Kč. Párování je snadné, stačí skrze aplikaci Domácnost nebo Eve (stejně jako hlavici) přidat nové zařízení a nasnímat QR kód Apple HomeKit, díky kterému je proces párování hotov během zhruba 30 sekund, a to včetně přiřazení do konkrétní místnosti. Velkou výhodou je, že Eve Door & Window podporuje i Matter, můžete jej spárovat i s Androidem, a to s Google Home, Amazon Alexou, nebo Samsung SmartThings. Senzor Eve Door & Window vyjde na zhruba 1 200 Kč.

Eve Water Guard


Děsí vás únik vody zatímco jste mimo svůj domov? Příběhů o tom, jak pračka vyplavila nejen celé byty a domy, ale i sousedy je nespočet, vy tomu však můžete předejít tím, že nainstalujete senzor Eve Water Guard. Stejně jako Eve Door & Window podporuje iOS, ale díky blížící se podpoře Matter můžete počítat s tím, že jej brzy připojíte i ke svému Androidu.

A jak senzor funguje? Jednoduše, stačí jej zapojit do sítě a kabel (s délkou 2 metry) položit tam, kde se úniku vody obáváte. Kabel je citlivý po celé své délce a pokud zaznamená vodu, okamžitě se spustí alarm a vyšle notifikaci – stačí přitom opravdu minimum vody. Vám naopak stačí vlastnit Domácí centrum, tedy Apple TV, Homepod mini, nebo iPad. Senzor vyjde na zhruba 2 500 Kč.

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm


Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm je senzor, který by neměl chybět v žádné chytré domácnosti. Detekuje totiž oxid uhelnatý vzniká nedokonalým spalováním fosilních paliv, nejčastěji uniká z různých ohřívačů a plynových kotlů, v bezpečí však nejsou ani majitelé krbů nebo kamen na uhlí. Párování je zajištěno pomocí aplikace Netatmo Security, kam se přidává například i chytrá kamera Wellcome. Pokud máte iOS, je důležité naskenovat QR kód, díky kterému se čidlo přidá do aplikace Domácnost. Samozřejmě ale existuje i varianta pro Android, která využívá prostředí aplikace Netatmo Secure.

Koncentrace se uvádí v jednotkách ppm, přičemž 1 % = 10 000 ppm. Už při hodnotě 100 ppm (0,01 %) dochází k bolesti hlavy, slabosti a nevolnosti. Při 200 ppm (0,02 %) dochází k bolesti hlavy, únavě, závratím a nevolnosti, a to do 3 hodin po expozici. Při 400 ppm (0,04 %) dochází k silnější bolesti přední části hlavy, a to již po hodině. Životu nebezpečná je tato koncentrace při expozici po dobu 3 hodin. Netatmo Smart Smoke Alarm má vlastní Wi-Fi, nepotřebujete tak žádný rozbočovač. Pozor, i když je čidlo vybaveno Wi-Fi, se smartphonem a aplikací Domácnost Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm komunikuje skrze Bluetooth.

Netatmo Smart Smoke Alarm


Stejně nepostradatelný je i Netatmo Smart Smoke Alarm. Ten dokáže zaznamenat kouř a díky aplikaci Netatmo Secure vám zaslat notifikaci, stejně jako Netatmo Smart Smoke Alarm nabízí i napojení na Apple HomeKit. Ke vzdálené správě skrze aplikaci Domácnost vám postačí Domácí centrum, nebo využijete služeb Netatmo Secure. Pokud však máte Android, vystačíte si právě s aplikací Netatmo Secure.

Stejně jako senzor oxidu uhelnatého má i senzor kouře výkonný alarm, který se dokáže rozeznít až 85 dB. Netatmo Smart Smoke Alarm využívá fotoelektrický (optický) senzor. Jakmile kouř pronikne průduchy do senzoru, rozptýlí paprsek infračerveného světla, který dopadne na světelný receptor fotodiody. Optické senzory jsou méně náchylné na plané poplachy vyvolané například výpary z vaření.

Z Domácnosti můžete zjistit, zda je čidlo aktivní a zda detekuje kouř. Přímo z aplikace Domácnost lze nastavit i automatizace, například takovou, že v případě detekce kouře se spustí vybraná scéna. Pozor, i když je čidlo vybaveno Wi-Fi, se smartphonem a aplikací Domácnost Netatmo Smart Smoke Alarm komunikuje skrze Bluetooth.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze