Vybíráme nejlepší chytré zámky

Vybíráme nejlepší chytré zámky
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na chytré zámky
  • Instalaci zvládnete i svépomocí
  • Všechny lze ovládat vzdáleně pomocí mobilní aplikace

Každá chytrá domácnost začíná a končí vstupními dveřmi, i ty by tak měly být inteligentní, tedy vzdáleně ovladatelné. Pokud přemýšlíte o chytrém zámku, dnešní výběr je přesně pro vás, představíme vám ty nejlepší zástupce, které lze v České republice pořídit.


Nuki Smart Lock 3.0 (Pro)


Nejen pro nás je ekvivalentem povedeného chytrého zámku značka Nuki. Ještě aby ne, první chytrý zámek Nuki jsme na fZone.cz testovali již v roce 2018 a už tehdy jsme byli z fungování nadšeni. Nejen z toho důvodu představilo Nuki i druhou a třetí generaci, se kterou doladilo prakticky všechny myslitelné nedostatky předchozích generací. Kromě toho nám Nuki ukázalo i speciální „Pro“ variantu se zabudovaným Wi-Fi připojením, bez nutnosti vlastnit jakýkoliv most.

Ať už si vyberete „základní“ plastový model, nebo model Pro, dostanete zámek, který vám po extrémně snadné instalaci zpřístupní všechny možné vymoženosti. Skvěle funguje funkce Auto Unlock, kdy se zámek automaticky odemkne, pokud se přiblížíte dveřím, využít můžete i vzdálené odemykání, i pokud jste na druhé straně zeměkoule. Pokud bydlíte v panelovém domě, vězte, že díky Nuki Opener můžete snadno ovládat i váš domácí interkom, a to rovněž i vzdáleně.

Nuki rovněž chválíme za velmi povedenou, navíc plně lokalizovanou aplikaci Nuki, která je k dispozici zdarma pro iOS, Android i vybrané chytré hodinky. Nechybí podpora Apple HomeKit. Nuki Opener sice podporu Apple HomeKit nenabízí, ovšem díky Homebridge není problém přidat do ekosystému Apple i ten.

Samotný zámek pořídíte za cenu okolo 4 200 Kč, variantu Pro s integrovanou Wi-Fi za cenu okolo 7 tisíc korun, k této variantě již nemusíte dokupovat speciální most Nuki Bridge, který vyjde na zhruba 2 800 Kč. A pokud máte zálusk i na Nuki Opener, připravte si zhruba 3 tisíce korun. Za své peníze dostanete téměř dokonalý chytrý zámek, který poskytne nespočet možností využití, navíc ve velmi elegantním těle.

Yale Linus Smart Lock


Yale Linus Smart Lock jsme sice testovali teprve v minulém roce, ovšem od té doby jej považujeme za jeden z nejzajímavějších chytrých zámků dneška. Společnost Yale na to jde trochu jinak, musíte totiž nejdříve vyměnit vložku ve vašich dveřích, ale i to zvládnete s největší pravděpodobností svépomocí, stejně jako my. Stejně jako Nuki nabízí i Yale speciální most Yale Connect Wi-Fi Bridge, díky kterému můžete ovládat zámek vzdáleně, prakticky odkudkoli na světě. Stejně jako Nuki má i zámek Yale velmi povedenou aplikaci, která je rovněž lokalizovaná.

Stejně jako v případě Nuki existuje funkce, která vám zámek otevře v momentě, kdy se přiblížíte k vašim dveřím. Narozdíl od Nuki neexistuje ani možnost Openeru pro interkom, ovšem pokud si koupíte od Nuki pouze Opener, můžete jej používat nezávisle na zámku Nuki, takže i s Yale Linus Smart Lock. Co se týká designu a provedení, Yale Linus Smart Lock je bez debat jeden z nejelegantnějších chytrých zámků dneška.

Zámek můžete pořídit v černé nebo stříbrné barvě, a to za cenu okolo 5 tisíc korun, Yale Bridge vyjde na zhruba 1 800 Kč. Oproti řešení od Nuki tedy můžete pár stokorun ušetřit, což se nám líbí.

Somfy Door Keeper


Velmi zajímavým chytrým zámkem je i model Door Keeper značky Somfy. Stejně jako Yale Linus Smart Lock využívá Door Keeper vlastní cylindrickou vložku, kterou si s trochou šikovnosti vyměníte sami. Zámek je velmi elegantní a skvěle zapadne do moderních interiérů. Zámek lze pochopitelně ovládat i vzdáleně, a to pomocí aplikace Somfy Keys, k tomu je zapotřebí Somfy Internet Gateway, tedy most, který má jak Nuki, tak také Yale. Pokud si pořídíte zámek jako celek, vyjde vás na zhruba 9 tisíc korun.

Somfy Door Keeper má řadu zajímavých funkcí, například detekci násilného vniknutí. Pokud se někdo bude snažit dostat se do vašich dveří násilím, aplikace vás upozorní. Zámek zvládne i přidělování přístupů návštěvám, stejně jako Nuki a Yale.

Tedee GO


Zřejmě nejjednodušší chytrý zámek v dnešním výběru, to je zámek polské společnosti Tedee GO. Podobně jako u Nuki není třeba měnit cylindrickou vložku, postačí jen speciální kovový nástavec, díky kterému bude Tedee GO držet na svém místě a ovládat bude vložený klíč. Je až neuvěřitelné, že rozměry zámku činí pouze 57 × 63 mm, jeho hmotnost poté necelých 200 gramů. Nevýhodou je snad jen fakt, že k napájení zámku slouží méně obvyklé baterie typu CR123A, a to hned 3 kusy.

Stejně jako u konkurence můžete k zámku Tedee Go dokoupit i bridge, který vyjde na zhruba 2 600 Kč. Ten umožní propojit zámek s internetem a vy tak můžete ovládat zámek na dálku, stejně jako u všech dnešních konkurentů. Oproti těm však nabízí trochu méně povedenou aplikaci, ovšem i tak si místo v dnešním výběru jednoznačně zaslouží.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze