Psi dokáží z dechu svého majitele vycítit stres

Psi dokáží z dechu svého majitele vycítit stres
Fotografie: unsplash.com
  • Psi vycítí stres z dechu nebo ze zápachu potu svého pána
  • Tato studie by mohla pomoci při výcviku terapeutických psů

Čtyřnozí mazlíčci opět dokázali, jak moc se dokáží vcítit do pocitů svého pána. Tentokrát se vědci zaměřili na psy, kteří pomocí čichacího testu dokázali poznat, že je jejich majitel ve stresu. Stačil jim k tomu cítit jejich dech a zápach potu.

Psi byli vycvičeni tak, aby očuchali tři pachové nádoby a z nich jednu vybrali. Ve více než 650 ze 700 pokusů úspěšně vybrali vzorek, který byl odebrán vystresované osobě. Vědci z Queen's University Belfast doufají, že jejich studie publikovaná v časopise Plos One pomůže při výcviku terapeutických psů.


Psi prožívají svůj svět prostřednictvím čichu. A jejich vysoce citlivé schopnosti detekce pachů se již používají k nalezení drog, výbušnin a nemocí, včetně některých druhů rakoviny, cukrovky a dokonce i koronaviru. „Máme spoustu důkazů o tom, že psi mohou zachytit lidský pach, který je spojen s určitými zdravotními stavy nebo nemocemi, ale nemáme mnoho důkazů o tom, že mohou cítit rozdíly v našem psychickém zdraví,“ uvedla pro bbc.com autorka studie Clara Wilson.

Studie se zúčastnili čtyři psí dobrovolníci a 36 lidských dobrovolníků. Všichni lidé dostali k výpočtu těžkou matematickou úlohu. Před plněním úkolu a po něm museli uvést, jak moc se cítí ve stresu. Před i po jim také vědci odebrali vzorek dechu a potu. Když psi poznali vzorek vystresovaného člověka, byli odměněni pamlskem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze