Banány s jedem, voskovaná jablka a pravda o cholesterolu z vajec. Jaká je skutečnost?

Vyvracíme nejčastější mýty
Banány s jedem, voskovaná jablka a pravda o cholesterolu z vajec. Jaká je skutečnost?
Fotografie: unsplash.com
  • Že se ve špičce banánů nachází hadí jed, je jen mýtus
  • Jablka sice mohou být povoskovaná, ale i samotné mají přírodní krycí voskový povlak
  • Vejce obsahují cholesterol, ale jejich konzumace nemá negativní dopad na hladinu cholesterolu v krvi

Slyšeli jste už někdy, že ve špičce banánu může být jed od hada? Nebo že jablka musíme umývat v horké vodě, abychom se zbavili vosku? Anebo že když budete jíst hodně vajec, budete mít vysoký cholesterol? Pak vás dnes přesvědčíme o tom, že všechny tyto zastrašující informace vás nemusí vůbec trápit.

Jed v banánech

Je to už několik let, kdy doslova přes noc vznikl mýtus o tom, že ve špičkách banánů může být jed od hada a všichni by tak měli špičky banánů odlamovat. Údajně se na banánových plantážích zdržují hadi, kteří své zuby zatínají do konců banánů. Jenže podle cookist.com je černá špička banánu po oloupání pozůstatek z květu – prakticky se jedná o stonek.

Celý banán je jedlý, a to včetně této ne příliš oku lahodící špičky. Tento mýtus nebyl nikdy potvrzen, jelikož se jed v banánech nenašel a ani nejsou žádné záznamy o lidech, kteří by po pozření banánu byli intoxikováni hadím jedem. A v neposlední řadě – hadi koušou v případě, že se cítí ohroženi a je i prakticky nemožné, že by byli schopni se trefit vždy do stejného místa na banánu.

banán

Jablka a vosk na jejich povrchu

Sociální sítě jsou plné videí, kde lidé radí, jak jíst zdravě a jak z potravin odstranit pesticidy a další škodlivé látky. A existují i videa, kde lidé nožem přejíždějí přes jablko, aby ukázali, že je na něm vrstva vosku, který se smyje jen pokud jablko umyjete pod teplou vodou a vosk se tak rozpustí. Netvrdíme, že na jiných kontinentech se tak nemůže dít, Evropská unie má ale jasně daná pravidla, která jsou ve většině případů přísnější než například v Americe. Pokud tedy u nich jsou některé pesticidy, „éčka“ a voskování jablek povoleny, nemusí tomu tak být u nás.

Jak uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce, při chemickém ošetření smí pěstitelé používat pouze schválené látky, které se laboratorně následně ověřují. Ačkoliv je možné použít tenký voskový povlak například ze včelího či karnaubského vosku, je to kvůli zamezení ztrát aromatických látek, oxidaci a mikrobiální infekci. Jablka jako taková mají navíc přírodní krycí voskový povlak, který je na jejich povrchu přirozený. Jablka si tedy můžete dopřát, aniž byste je omývali pod horkou vodou. I pokud je použit vosk, není zdravotně závadný.

Vejce způsobují vysoký cholesterol

Pravděpodobně nejstarší mýtus, který se podařilo vyvrátit až díky opakovaným studiím, které potvrdily, že zvýšená konzumace vajec neměla vliv na zvýšení cholesterolu v krvi. Studie z března tohoto roku se dokonce zaměřila na rizikové pacienty, kteří prodělali kardiovaskulární příhodu, nebo měli alespoň dva kardiovaskulární rizikové faktory a všem bylo více než 50 let. Celkem 140 dobrovolníků se rozdělilo do dvou skupin, kdy jedna konzumovala alespoň 12 vajec týdně a druhá skupina nesměla více než dvě týdně. Studie probíhala čtyři měsíce a v závěru nebylo u konzumentů vyššího počtu vajec zjištěno zvýšení cholesterolu v krvi.

Vejce jsou často démonizovaná kvůli žloutku, protože právě ten obsahuje cholesterol. Lidé tak často volí pouze bílek a žloutek nejí. Jenže vejce je velmi dobrý a relativně levný zdroj bílkovin téměř bez sacharidů. Podle The Nutrition Source obsahuje jedno vejce přibližně 200 mg cholesterolu. Takové množství ale zdravý člověk dokáže bez potíží zpracovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze