Výroba Micro LED je náročnější než práce s diamanty, tvrdí Samsung

Výroba Micro LED je náročnější než práce s diamanty, tvrdí Samsung
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • Na pixely jsou kladeny extrémně vysoké kvalitativní nároky
  • Prochází tzv. procesem staření
  • Do výsledných produktů se dostanou jen ty nejlepší

Zatímco OLED panely jsou dnes běžně dostupné i v cenově dostupnějších televizorech, na masovější nástup technologie Micro LED se prozatím stále čeká. Důvodem jsou nejen vysoké výrobní náklady, ale i komplikovanost produkce Micro LED panelů. Na letošním veletrhu IFA 2023 v Berlíně jsme se na stánku výrobce Samsung mohli na vlastní oči přesvědčit o tom, jak náročná výroba a kontrola kvality Micro LED panelu vlastně je.

Náročnější než opracovat diamant

Samsung se konkrétně pochlubil tím, že výroba Micro LED panelu je náročnější a komplikovanější, než je správné vyhodnocení kvality drahých kamenů. Zatímco u drahokamů se však kvalita určuje podle tzv. 4C kritérií, u Micro LED hraje kruciální roli hustota pixelů na dané ploše. Samozřejmě platí, že čím menší pixely jsou, tím hustěji mohou pokrývat stejně velikou plochu. V Samsungu tak miniaturní pixely opakovaně testují a poté prochází dalšími tzv. stabilizačními fázemi, kterým je přezdíváno „staření“ (podobně jako staření masa). Proces je tak náročný, že i když ty nejkvalitnější pixely projdou všemi testy, čeká na ně dalších 43 500 kvalitativních úprav. Každý pixel, blok pixelů i modul s pixely, je tedy nespočetněkrát kontrolován, aby měl výrobce jistotu, že černá a bílá jsou zobrazovány správně stejně jako barevné odstíny.

Micro LED Samsung

Na veletrhu jsme si mohli prohlédnout i ukázku „roztahování“ pixelů, kdy bylo možné otočným kolečkem měnit uhlopříčku Micro LED panelu během sekundy.

Výhoda Micro LED technologie?

Jelikož je Micro LED technologie stále relativně neznámá, může stát za to si povědět, v čem vlastně spočívá její výhoda. Každý Micro LED panel se skládá ze tří RGB čipů tak, aby byl schopen podávat správně barevné odstíny i černou bez dalšího barevného filtru. Přítomnost neorganických materiálů pak zajišťuje extrémně dlouhou životnost, v řeči čísel více než 100 tisíc hodin, ale také nepřetržitý maximální jas bez nebezpečí toho, že se obraz vypálí.

Fantastická je také schopnost regulovat jas u každého pixelu ve více než jednom milionu malých kroků (tzv. 20bitové procesování) pro vykreslení i těch nejjemnějších detailů.

Obecně řečeno spočívá výhoda Micro LED technologie v obrovském množství miniaturních pixelů, kdy lze každý z nich individuálně a velmi precizně regulovat a připravit tak nevídaně kvalitní obraz. Výroba Micro LED je možná díky tzv. Laser Lift Off výrobnímu postupu, resp. technologii, která umožňuje na substrát přesně usadit obrovské množství čipů o velikosti mikrometrů v jednu chvíli, což je důležité pro masovou výrobu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze