Vývoj dronu spojeného s taserem zrušen pár dní po premiéře. Z etických důvodů

Vývoj dronu spojeného s taserem zrušen pár dní po premiéře. Z etických důvodů
Fotografie: Axon
  • Společnost Axon, která vyrábí taser, jej chtěla zkombinovat s dronem
  • Byl by dálkově ovládaný a umístěný na škole
  • Podle kritiků to však problém nevyřeší a představuje velké riziko pro zneužití

Čím dál tím četnější případy masové střelby na amerických školách nutí nejednoho člověka přemýšlet, jak do budoucna podobným tragédiím předcházet. Zatímco podle některých by se mělo jednat o omezení práva na držení zbraní, podle některých jsou odpovědí další zbraně. Společnost Axon, která vyvinula známý taser, si řešení představuje jako dron kombinovaný právě s touto elektrickou nesmrtící zbraní.


Firma záměr oznámila už druhého černva, nedlouho po tragickém incidentu z texaského Uvalde. Mělo se jednat o dálkově ovládaný nesmrtící systém dronů, který by byl umístěn přímo ve školách. Toto oznámení se však setkalo s téměř všeobecně negativní odezvou a mnoho komentátorů vyjádřilo obavy ze způsobů, jakými by mohly být ozbrojené policejní drony zneužity.


Ani ne o týden později tak celý projekt putuje k ledu. Mezitím ještě stihla rezignovat většina rady pro etiku firmy, protože vedení přehlasovalo její doporučení takový systém vůbec neoznamovat a rozhodně tak nečit pár dní po jedné z nejtragičtějších střelbách na amerických školách.

Nicméně je jen otázkou času, kdy Axon přijde s dalším podobným nápadem. V roce 2019 se snažil prosadit technologii, kdy by byly kamery umístěné na tělech policistů vybaveny softwarem pro rozpoznávání obličejů. Projekt byl pozastaven až po masové kritice.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze