Vyzkoušeli jsme přenosnou herní konzoli ASUS ROG Ally, jaké jsou naše dojmy?

Vyzkoušeli jsme přenosnou herní konzoli ASUS ROG Ally, jaké jsou naše dojmy?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • ROG Ally se skvěle drží a má celou řadu praktických ovládacích prvků
  • Používání Windows 11 na 7" displeji je občas boj
  • Novinka se prodává za necelých 20 tisíc korun

Ve světě přenosných herních konzolí panuje poměrně malá konkurence a zdá se, že doby jejich největší slávy (éra produktů, jako byl Game Boy či PSP) jsou definitivně pryč. Přesto se jednou za čas objeví výrobce, který se pustí do tohoto segmentu a snaží se nabídnout něco nového. To je i případ tchajwanské společnosti ASUS, jež nedávno představila speciální herní konzoli ROG Ally. Jaké jsou naše dojmy z krátkého používání?

Vše, co hráč potřebuje

ASUS ROG Ally jsme na fzone.cz již několikrát zmiňovali, až doposud jsme však neměli příležitost jej vyzkoušet naživo. Pro neznalé se jedná v podstatě o velmi výkonný počítač v kompaktním balení doplněný o relativně velkou obrazovku, ovládací prvky známé z herních ovladačů a dalších přenosných herních konzolí a také speciální software ROG Crate.

Z konstrukčního hlediska i ergonomie se ROG Ally skutečně povedlo. Nejedná se sice o konzoli, kterou byste si mohli dát do kapsy, jako tomu bylo u již zmíněného PSP, avšak rozměry je podobná třeba Nintendu Switch, není tak problém ji vzít třeba na cestu do letadla. Vzhledem k velkému displeji a velkorysému množství různých ovládacích prvků přes tlačítka až po joysticky a triggery se můžete spolehnout na snadné ovládání. Zařízení se každopádně příjemně drží, na tlačítka lze snadno dosáhnout a ani hmotnost není nijak výrazně limitující v tom ROG Ally používat mimo domov.

7" displej se zdá být pro hraní her zcela dostačující, stejně jako maximální 120Hz obnovovací frekvence, na druhou stranu se jedná pouze o LCD panel, který jednoduše nemá tak špičkový kontrast ani líbivé barevné podání jako alternativa v podobě OLEDu. Výrobce toto rozhodnutí přisuzuje tomu, že zkrátka žádný výrobce zobrazovacích panelů nenabízí 120Hz OLED displej požadovaných rozměrů.

ASUS ROG Ally

Jednou z věcí, která nás během krátkého používání okamžitě „trkla“ do očí, je svým způsobem nepřipravenost Windows 11 Home na skutečně pohodlné dotykové ovládání, které známe třeba z tabletů či telefonů. Titěrná šipka působí trochu zvláštně a strefit se na některé ovládací prvky prstem na 7" displeji může být občas trochu boj. S použitým systémem se pak pojí problémy známe z běžných počítačů, jako může být například padání her či jiných programů, Windows jsou však zároveň velkou předností, neboť umožňují spustit v podstatě jakoukoliv moderní hru, pochopitelně s výjimkou některých konzolových exkluzivit.

Může být i vaše za necelých 20 tisíc korun

Přenosná herní konzole ASUS ROG Ally je již v prodeji za necelých 20 tisíc korun, což není vzhledem k použitému hardwaru špatná nabídka. Pozor si však dejte na baterii. Pokud totiž chcete pořídit (vcelku logicky) Ally primárně na hraní mimo dosah zásuvky, budete limitování nepříliš dlouhou výdrží na nabití, která by měla u náročnějších her činit zhruba pouze jednu hodinu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze