Výzkumníci z Harvardu zjistili, která zaměstnání činí lidi nešťastnými

Výzkumníci z Harvardu zjistili, která zaměstnání činí lidi nešťastnými
Fotografie: unsplash.com
  • Nelze přesně spojit konkrétní typ práce s nespokojeností
  • Nejnešťastnější jsou ta zaměstnání, při kterých jsou lidé nejosamělejší
  • Mezi zaměstnání, ve kterých se lidé cítí nejvíce osamocení, patří oblast technologií, ale také řidiči kamionů nebo členové noční ochranky

Podle studie výzkumníků z Harvardu, která trvala 85 let, jsou nejnešťastnější ta zaměstnání, při kterých jsou lidé nejosamělejší. „Zatímco konkrétní typ práce nelze jednoznačně spojit s nespokojeností nebo vyhořením, určité pracovní podmínky mohou být,“ uvedl pro cnbc.com vedoucí dlouholeté studie profesor psychiatrie Robert Waldinger z harvardské univerzity.

Od roku 1938 nashromáždili výzkumníci z Harvardu zdravotní záznamy od více než 700 účastníků z celého světa a každé dva roky jim pokládali podrobné otázky, které se týkaly jejich života. Tajemství toho, jak žít šťastnější, zdravější a delší život nejsou peníze, profesní úspěch, cvičení nebo zdravá strava. To, co lidi dělá šťastnými po celý život, jsou pozitivní vztahy. A to platí nejen v osobním životě, ale i v práci. „Je to společenská potřeba, která by měla být uspokojena ve všech aspektech našeho života. Navíc, pokud jste více propojeni s lidmi, cítíte se ve své práci spokojenější a odvádíte i lepší pracovní výkony,“ vysvětluje profesor Robert Waldinger.


Mezi zaměstnání, ve kterých se lidé cítí nejvíce osamocení, patří oblast technologií, ale také řidiči kamionů nebo členové noční ochranky. Dále pak zaměstnanci nejrůznějších doručovacích služeb nebo skladníci se mohou ve své práci cítit osamoceně. Osamělost však nemusí trápit jen ty, kteří nemají okolo sebe kolegy. Tento problém může trápit také osoby ve velkém pracovním kolektivu, jako jsou třeba linky zákaznické podpory. „Víme, že lidé v call centrech jsou často enormně stresováni svou prací, hlavně proto, že celý den telefonují s frustrovanými, netrpělivými lidmi,“ doplňuje Waldinger.

Výzkumníci také zjistili, že vytváření malých příležitostí pro sociální spojení v práci může pomoci zmírnit pocity osamělosti a nespokojenosti. Můžete se například od práce odreagovat krátkým rozhovorem se svým kolegou nebo se seznámit s lidmi, kteří mají podobné zájmy jako vy a díky tomu si najít nové přátele v osobním životě. Maximalizace vašeho štěstí v práci závisí také na očekáváních, která má váš šéf. „Pokud jste motivováni k týmové práci, je snazší budovat pozitivní vztahy se svými spolupracovníky. Ale pokud se od vás očekává, že budete neustále pracovat sami, nebo budete soutěžit s ostatními, to je jiný příběh.“

„Pozitivní vztahy v práci vedou k nižší úrovni stresu, zdravějším pracovníkům a menšímu počtu dní, kdy se vracíme domů naštvaní. Prostě nás dělají šťastnějšími,“ uzavírají výzkumníci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze