Vzorky měsíční půdy z mise Apollo 17 naznačují, že je Měsíc mnohem starší

Vzorky měsíční půdy z mise Apollo 17 naznačují, že je Měsíc mnohem starší
Fotografie: NASA
  • Doposud se mělo za to, že je Měsíc starý 4,425 miliardy let
  • Nové stáří vědci určili podle zirkonu, který krystalizoval jako první po vzniku Měsíce
  • Vzorek vědci museli zkoumat po atomech

Nová studie zveřejněná v Geochemical Perspective Letters, která zkoumala měsíční vzorky z půdy, jež na Zemi přivezli astronauti Apolla 17, zjistila, že je Měsíc možná daleko starší, než se původně předpokládalo. Doposud se mělo za to, že je Měsíc starý 4,425 miliardy let, nová analýza půdy však ukázala, že je Měsíc pravděpodobně o 40 milionů let starší.

Teorií, jak vznikl Měsíc, je několik. Nejvíce se ale vědci přiklánějí k té, že vznikl na základě srážky, kdy do Země, která se v té době teprve formovala, narazil vesmírný objekt o velikosti Marsu. Srážkou se oddělilo velké množství materiálu, který se postupně zformoval do Měsíce a díky gravitaci jej Země drží u sebe. Podle space.com však dodnes není jasné, kdy přesně ke srážce došlo a jak dlouho trvalo, než se Měsíc zformoval do dnešní podoby.

Nové stáří Měsíce vědci určili na základě zirkonu – minerálu, který je součástí dovezených vzorků půdy. Zirkonové krystaly vznikly ve chvíli, kdy po nárazu došlo k roztavení a po vyvržení do vesmíru k náhlému ztuhnutí. Tyto pevné látky jsou podle vědců prvními, které krystalizovaly po vzniku Měsíce, a proto i mohou odhalit jeho stáří. Tým stáří vzorku určil díky identifikaci a zmapování jednotlivých atomů na malém kousku měsíční půdy. Tato analýza umožnila výzkumníkům spočítat, kolik atomů v krystalech zirkonu prošlo radioaktivním rozpadem.


Nejdříve jednotlivé vzorky naostřili za pomoci paprsku a následně tým použil laser k odpaření atomů na hrotu vzorku a změřil jejich rychlost. Rychlost jejich pohybu určuje, jak jsou těžké, a to zase z čeho jsou vyrobeny. Vědci měřili množství atomů uranu a olova, jež se nacházely ve vzorku a podle rychlosti jejich rozpadu pak mohli určit jejich stáří. „Tato studie je důkazem obrovského technologického pokroku, kterého jsme dosáhli od roku 1972, kdy se na Zemi vrátila poslední pilotovaná mise na Měsíc. Tyto vzorky byly přivezeny na Zemi před půl stoletím, ale teprve dnes máme potřebné nástroje k provádění mikroanalýzy na požadované úrovni, včetně tomografie s atomovou sondou,“ uvedl pro Northwestern University Dieter Isheim, který se na studii podílel.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze