Víte, proč můžeme pozorovat Měsíc i ve dne?

Víte, proč můžeme pozorovat Měsíc i ve dne?
Fotografie: unsplash.com
  • Můžeme jej vidět i přes sluneční svit díky jeho blízkosti
  • Přes den ho na obloze uvidíme méně v zimních měsících
  • Nejdéle je pozorovatelný týden po novu a úplňku

Když se díváte v noci oblohu, můžete sledovat Měsíc v jeho pravidelných fázích. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, proč ho vidíte na obloze i ve dne? Důvod je vlastně stejný jako při noční obloze – Slunce. Po Slunci je totiž Měsíc nejjasnějším objektem na obloze. Měsíc sám o sobě žádné světlo nevyzařuje, ale podle scienceabc.com přijímá světlo ze Slunce a část z něj se odráží od jeho povrchu zpět na Zemi. Díky tomu ho můžeme vidět i v denním čase.

Proč můžeme pozorovat Měsíc i ve dne?

Ne vždy však můžeme Měsíc během dne vidět. Je to kvůli jeho oběžné dráze a zemské atmosféře. Pokud bychom atmosféru neměli, Měsíc bychom viděli neustále, pokud by se nacházel nad horizontem. Výjimku by tvořil nov, kdy je osvětlena odvrácená část Měsíce, a tím se pro nás stává téměř neviditelným. Částice plynu v atmosféře, zejména pak dusík a kyslík, mohou za rozptyl světla, které má krátkou vlnovou délku (modré a fialové světlo). Absorpce a opětovné vyzařování světla v jiném směru způsobuje, že vidíme oblohu modře. „Aby byl Měsíc viditelný během dne, musí překonat rozptýlené světlo ze Slunce,“ řekl pro livescience.com profesor astronomie a astrofyziky Edward Guinan.

Hvězdy, které vidíme ze Země, jsou podle Guinana milion miliardkrát méně jasné než světlo ze Slunce a milionkrát slabší než světlo z Měsíce. Slunce tak přes den svým světlem překryje světlo z hvězd, ale ne vždy i odražené světlo z Měsíce. Jeho viditelnost za denního světla ovlivňuje i roční období. Měsíc se nachází nad obzorem 12 hodin denně, ale v zimních měsících, kdy jsou dny kratší, je méně času, abychom jej mohli přes den spatřit.


Nejdéle lze Měsíc v denní dobu pozorovat přibližně týden po novu, kdy je vidět během odpoledne, a týden po úplňku, kdy jej můžeme sledovat ráno. V tyto měsíční fáze lze naši přirozenou družici pozorovat až 6 hodin. Dá se ji však zahlédnout i těsně po novoluní díky zemskému svitu. „Během fáze srpku, kdy je blízko ke Slunci, můžete skutečně vidět temnou část Měsíce, kterou byste kvůli osvětlení neměli vidět. Tmavá část Měsíce však dostává světlo odražené ze Země,“ uvedl Guinan.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze