Měsíční mise musí mít určitá pravidla, než bude pozdě, varují vědci

Měsíční mise musí mít určitá pravidla, než bude pozdě, varují vědci
Fotografie: NASA
  • Vědci chtějí vyhlásit novou geologickou epochu pro Měsíc - lunární atropocén
  • Mýtus, že lidé budou mít na měsíční prostředí jen malý vliv, se musí vyvrátit
  • Na Měsíci je již nyní ohromné množství odpadků v podobě landerů, roverů a dalších zanechaných předmětů

Měsíc je jedinou přirozenou družicí Země a dlouho lidstvu trvalo, než se na jeho povrchu procházel člověk. Od doby, kdy na něm v roce 1959 přistála sovětská sonda Luna-2, se na Měsíci neustále hromadí odpadky v podobě landerů, roverů a jiných přístrojů, které vymyslelo lidstvo ve snaze dozvědět se o tomto nehostinném místě více.

Nastává ale doba, kdy se na Měsíc vydávají i soukromé společnosti, které ačkoliv zatím neúspěšně, chtějí také na měsíčním povrchu přistát. A tak to vypadá, že dosáhnout Měsíce zanedlouho nebude žádný problém. To ale u vědců vyvolává obavy o to, aby nedošlo k jeho nenávratnému poškození a volají potom, aby byl vyhlášen lunární antropocén. Tedy nová geologická éra Měsíce, která by zdůrazňovala jeho ochranu a vliv lidské aktivity, který by mohl vést k nevratnému poškození měsíčního povrchu.

Myšlenka je v podstatě stejná jako diskuse o antropocénu na Zemi – zkoumání toho, jak moc lidé ovlivnili naši planetu. Shoda je, že na Zemi antropocén začal někdy v minulosti, ať už před stovkami tisíc let nebo v 50. letech 20. století. Podobně na Měsíci tvrdíme, že lunární antropocén již začal, ale chceme zabránit masivním škodám,“ uvedl podle sciencedaily.com hlavní autor Justin Holcomb. Podle něj je potřeba vyvrátit mýtus, že Měsíc má neměnné prostředí a lidstvo jej může sotva ovlivnit. Chce upozornit na to, že hrozí negativní dopad na některá měsíční místa, která mají historickou i antropologickou hodnotu. A tato místa v současnosti nemají žádnou ochranu před zničením.


Na Zemi víme, že nemáme nechávat odpadky ležet na zemi, ale máme je vyhodit do odpadkových košů. Na Měsíci ale nic takového není a také není kdo by je uklízel. Pokud nějaká sonda narazila na měsíční povrch, leží tam dodnes. Stejně tak jako rovery, které doprovázely mise Apollo, nebo věci, které tam zanechali astronauti na památku.

V nejbližší době změní měsíční povrch nejvíce mise Artemis od NASA, která plánuje postavení měsíční základny a tím tak zajistit trvalý pobyt astronautů. Zároveň se ale chystá i těžba, která by přinesla vodní led a horniny, což by mohlo nenávratně změnit měsíční povrch tak, jak ho známe.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze