Webbův teleskop zachytil prstence Uranu

Webbův teleskop zachytil prstence Uranu
Fotografie: NASA, ESA, CSA, STScI.
  • Uran má ke své oběžné dráze neobvyklý sklon a panuje na něm extrémní roční období
  • Snímek ukázal 11 z celkových 13 prstenců
  • Slabé prachové prstence doposud zaznamenala jen dvě zařízení

Ačkoliv teleskop Jamese Webba většinou nahlíží dále do vesmíru až na jeho samotný počátek, dokáže zaměřit i naše vesmírné sousedy ve Sluneční soustavě. Minulý rok se mu podařilo zachytit Neptun včetně jeho prstenců a nyní se zaměřil na Uran. Díky jeho přístrojům se podařilo zobrazit i ty nejslabší prstence kolem plynného obra, které dříve zaznamenala pouze dvě zařízení: Voyager 2 při průletu v roce 1986 a observatoř Keck.

Uran je naší sedmou planetou a jako jediný se otáčí v úhlu téměř 90 stupňů vzhledem k jeho oběžné dráze. To způsobuje extrémní roční období, kdy jeho póly zažívají mnoho let stálého sluneční svitu střídající se s naprostou tmou. Než Uran jednou oběhne Slunce, trvá mu to 84 let. Aktuálně panuje na severním pólu Uranu pozdní jaro a léto začne v roce 2028.

Webbův teleskop pořídil infračervený snímek z přístroje Near-Infrared Camera (NIRCam) a konečný reprezentativní snímek byl hozen do modrého odstínu. Planetě se také říká ledový obr vzhledem k jejímu složení. Podle NASA je většinou tvořen ze zmrzlé vody, metanu a čpavku. Uran má 13 známých prstenců a teleskop jich na snímku zachytil 11, ačkoliv některé jsou tak jasné, že se zdají jako jeden větší. Devět z nich je klasifikováno jako hlavní a dva jsou prachové.


Kromě samotné planety s prstenci Webbův teleskop zaznamenal také několik z jeho 27 známých měsíců. Pořízený snímek vznikl za pouhých 12 minut a za pomoci dvou filtrů – je tedy jasné, že toho teleskop dokáže vidět mnohem více. „To je jen špička ledovce toho, co Webb dokáže při pozorování této tajemné planety. Nyní probíhají další studie Uranu a další jsou plánovány,“ uvedla NASA. Vědci očekávají, že další pozorování odhalí i zbylé dva prachové prstence.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze