WHO: koronavirus stále představuje ohrožení pro veřejné zdraví

WHO: koronavirus stále představuje ohrožení pro veřejné zdraví
Fotografie: unsplash.com
  • Od vyhlášení pandemie koronaviru uběhly už skoro tři roky
  • V současné době v souvislosti s virem umírá nejméně lidí od začátku pandemie
  • Nejlepší ochranou proti nemoci je stále očkování

Světová zdravotnická organizace (WHO) na tiskové konferenci uvedla, že koronavirus zůstává celosvětovou nouzovou situací. Stav zůstává stejný i téměř tři roky poté, co byla vyhlášena pandemie koronaviru.


Krizový výbor WHO poprvé učinil prohlášení o COVID-19 30. ledna 2020. Takové rozhodnutí pomohlo urychlit výzkum, financování a mezinárodní opatření v oblasti veřejného zdraví k potlačení nemoci. Organizace spojených národů (OSN) v posledních měsících připomínala, že i když v některých částech světa počty případů klesají, státy musí být stále ostražité a nepřestávat očkovat.


„Ačkoli veřejnost vnímá, že v některých částech světa pandemie skončila, koronavirus zůstává nouzovou situací, která nadále nepříznivě ovlivňuje zdraví světové populace,“ uvedl výbor WHO. Odborníci také uvedli, že i když jsou týdenní počty úmrtí nejnižší od začátku pandemie, stále zůstávají vysoké ve srovnání s jinými viry. „Tato pandemie nás překvapila již dříve a klidně to může udělat znovu,“ dodal generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze