Koronavirus nadále nepředstavuje ohrožení pro veřejné zdraví

Koronavirus nadále nepředstavuje ohrožení pro veřejné zdraví
Fotografie: unsplash.com
  • Světová zdravotnická organizace prohlásila koronavirus za stav ohrožení veřejného zdraví v lednu roku 2020
  • Tento stav byl ukončen v pátek
  • Koronavirus stále zůstává celosvětovou zdravotní hrozbou, ale podle představitelů WHO na nižší úrovni

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek oznámila, že covid-19 nadále nepředstavuje ohrožení pro veřejné zdraví. Mimořádný výbor WHO se sešel ve čtvrtek na 15. zasedání kvůli koronaviru. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus se s výborem shodl na tom, že by měla nouzová situace kvůli koronaviru skončit.

„Více jak rok je pandemie na ústupu. Díky tomu se mohla většina zemí vrátit k normálnímu životu, jaký jsme znali před koronavirem. Nouzový výbor se sešel již po 15. a doporučil mi, abych vyhlásil konec stavu ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu. Tuto radu jsem přijal,“ uvedl pro cnn.com generální ředitel WHO. Světová zdravotnická organizace prohlásila koronavirus za stav ohrožení veřejného zdraví v lednu roku 2020, asi šest týdnů předtím, než prohlásila koronavirus za pandemii.


Koronavirus se i nadále šíří, virus se vyvíjí a zůstává celosvětovou zdravotní hrozbou, ale podle představitelů WHO na nižší úrovni. „Stále existuje hrozba pro veřejné zdraví. Každý den se vir vyvíjí a je přítomen po celém světě. V naší společnosti budou i nadále lidé, kteří jsou v ohrožení, ať už se jedná o určité věkové kategorie nebo lidi s oslabeným imunitním systémem,“ doplnil výkonný ředitel Programu zdravotních mimořádných událostí WHO Dr. Mike Ryan.

Podle údajů WHO bylo od začátku pandemie potvrzeno více než 765 milionů případů nákazy koronavirem. Zemřelo téměř 7 milionů lidí. Evropa má celkově nejvíce potvrzených případů, ale Amerika hlásí nejvíce úmrtí. Přibližně 1 ze 6 celkových úmrtí v důsledku viru bylo hlášeno v USA. Nejvíce nových případů bylo hlášeno v prosinci 2022, kdy po celém světě dominovala varianta omikron. V současné době přibývá nejméně případů i úmrtí v důsledku viru za poslední tři roky.

Generální ředitel WHO řekl, že v případě potřeby nebude váhat svolat další zasedání nouzového výboru a znovu vyhlásit celosvětovou zdravotní nouzovou situaci, pokud dojde k výraznému nárůstu nových případů nebo úmrtí. „Koronavirus odešel, ale zanechává v našem světě hluboké jizvy. Tyto jizvy musí sloužit jako trvalá připomínka potenciálu pro vznik nových virů s ničivými následky,“ uzavřel Tedros.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze