WHO zváží, zda koronavirus stále představuje ohrožení pro veřejné zdraví

WHO zváží, zda koronavirus stále představuje ohrožení pro veřejné zdraví
Fotografie: unsplash.com
  • Světová zdravotnická organizace zařadila koronavirus na seznam nemocí, které představují ohrožení, 30. ledna 2020
  • Většina zemí už úplně zrušila mimořádná opatření v souvislosti s koronavirem
  • Výbor WHO by měl tento týden nebo na příštím zasedání ukončit nejvyšší pohotovost v souvislosti s virem

Panel expertů Světové zdravotnické organizace (WHO) se sejde, aby rozhodl, zda koronavirus stále představuje ohrožení pro veřejné zdraví. Světová zdravotnická organizace poprvé rozhodla o nejvyšším stupni pohotovosti v souvislosti koronavirem 30. ledna 2020. Od té doby probíhá každé tři měsíce zasedání WHO, kde se platnost nejvyššího stupně pohotovosti stále prodlužuje.


Většina zemí už úplně zrušila mimořádná opatření v souvislosti s koronavirem. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus doufá, že během letošního roku ukončí nejvyšší stupeň pohotovosti. „Je možné, že mimořádná situace skončí už teď, ale je důležité stále připomínat, že koronavirus bude i nadále ohrožovat veřejné zdraví,“ uvedla pro reuters.com členka panelu WHO profesorka Marion Koopmans

Očekává se, že Světová zdravotnická organizace koronavirus vyřadí ze seznamu nemocí, které představují ohrožení pro veřejné zdraví. Pokud se tak nestane tento týden, rozhodovat se znovu bude, až se krizový výbor sejde příště. Při dalším zasedání WHO by už k ukončení nejvyšší pohotovosti mělo dojít určitě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze