WHO: koronavirus je v dobré pozici pro vytvoření nebezpečnější varianty

WHO: koronavirus je v dobré pozici pro vytvoření nebezpečnější varianty
Fotografie: unsplash.com
  • Mezery v trasování, testování a očkování proti koronaviru vytvářejí ideální podmínky pro vznik nové a nebezpečnější varianty
  • Přibližně 90 % světové populace má v současné době určitou hladinu protilátek vůči koronaviru SARS-CoV-2 v důsledku očkování nebo prodělání nemoci

Podle šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) stále menší připravenost na boj s koronavirem během letošního roku vytváří dokonalé podmínky pro vznik nové smrtící mutace. Změna názoru generálního šéfa WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse přichází pouze pár měsíců poté, co uvedl, že svět nikdy neměl lepší možnost k ukončení pandemie koronaviru. Tento optimistický výhled na zdravotní krizi měl generální ředitel WHO v září. Nyní je tomu ale jinak.


„Jsme mnohem blíže k tomu, abychom mohli prohlásit, že krizová fáze pandemie skončila, ale ještě v tomto bodě nejsme,“ uvedl Tedros na páteční konferenci. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že přibližně 90 % světové populace má v současné době určitou hladinu protilátek vůči koronaviru SARS-CoV-2 v důsledku očkování nebo prodělání nemoci COVID-19.

V posledních týdnech jsou rekordně vysoké počty nově nakažených v Číně a po měsících poklesu začaly nové případy přibývat i v některých částech Velké Británie. „Ačkoli COVID-19 a chřipka mohou být pro mnohé mírné infekce, nesmíme zapomínat, že mohou způsobit vážná onemocnění nebo dokonce smrt těm nejzranitelnějším v našich komunitách,“ uvedla ředitelka programů veřejného zdraví v Britské agentuře pro zdravotní bezpečnost Mary Ramsay pro reuters.com.


Podle generálního ředitele WHO mezery v trasování, testování a očkování proti onemocnění COVID-19 vytvářejí ideální podmínky pro vznik nové a nebezpečnější varianty koronaviru, která by mohla výrazně zvýšit počet obětí.

Světová zdravotnická organizace vyzvala vlády po celém světě, aby se zaměřily na oslovení těch, kteří jsou nejvíce ohrožení, jako jsou lidé starší 60 let a lidé trpící dalším onemocněním. Tyto skupiny lidí by měly mít možnost se nechat přednostně naočkovat proti koronaviru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze