WHO slibuje lepší zítřky. Vše záleží na očkování

WHO slibuje lepší zítřky. Vše záleží na očkování
Fotografie: pixabay.com
  • Podle WHO by svět mohl mít onemocnění COVID-19 pod kontrolou během příštího roku
  • Země s vysokou proočkovaností by mohly s pandemií skoncovat ještě dříve

Zástupci Světové zdravotnické organizace (WHO) na tiskové konferenci v Ženevě uvedli, že by svět mohl mít během příštího roku onemocnění COVID-19 pod kontrolou. Zdůraznili ale, že se tak stane jen v případě, že budeme mít štěstí. WHO zůstává optimistická i přestože se mutace delta šíří po celém světě velmi rychle.


„Rád bych řekl, že to skončí letos, ale to si opravdu nemyslím. Pokud budeme mít opravdu štěstí, budeme mít virus pod kontrolou příští rok,” řekl Dr. Mike Ryan z WHO. Pandemie by mohla skončit dříve, pokud budou vakcíny dodány i do chudých států. Země, které mají vysokou proočkovanost, by mohly s pandemií skoncovat ještě dříve. Ryan také zkritizoval některé světové vůdce za to, že nechtějí darovat své zásoby vakcín chudším zemím.

Podle CNBC byl po celém světě za poslední týden zaznamenán nárůst nových případů onemocnění. V Evropě byl nárůst téměř 21 %, v jihovýchodní Asii zhruba 16,5 % a ve východním Středomoří 15 %. „Všechno, co při pandemii děláte, buď zvyšuje, nebo snižuje riziko, nulové riziko neexistuje, jde pouze o minimalizaci,“ dodal Ryan.