WHO varuje, že koronavirus je stále hrozbou pro celý svět

WHO varuje, že koronavirus je stále hrozbou pro celý svět
Fotografie: unsplash.com
  • Počty úmrtí jsou v současné době nejnižší od začátku pandemie
  • V některých zemích stále přibývají počty nově nakažených
  • WHO vyzvala světové vůdce, aby zajistili ve svých zemích 70 % proočkovanost do poloviny roku

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že koronavirus i nadále zůstává hrozbou pro veřejné zdraví po celém světě navzdory tomu, že počty úmrtí jsou v současné době nejnižší od začátku pandemie. Podle WHO od 4. do 10 dubna 2022 zemřelo na koronavirus přes 22 tisíc lidí. To je nejnižší počet od 30. března 2020.


Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus řekl, že stále klesající počet úmrtí na COVID-19 je dobrou zprávou. V některých zemích ale stále přibývají počty nově nakažených. Výbor Světové zdravotnické organizace se jednohlasně shodl na tom, že vir stále zůstává nebezpečný pro veřejné zdraví.

„Ani zdaleka není čas upustit od naší ostražitosti. Nyní je správný čas začít ještě tvrději pracovat na záchraně životů. To znamená investovat peníze tak, aby byly spravedlivě distribuovány všechny potřebné nástroje k boji proti koronaviru a zároveň byly posíleny zdravotní systémy,“ uvedl generální ředitel na tiskové konferenci. „Vždy je snazší pandemii vyhlásit, než ji zrušit,“ uvedl předseda výboru WHO doktor Didier Houssin.

WHO vyzvala světové vůdce, aby zajistili ve svých zemích 70 % proočkovanost do poloviny letošního roku. Podle cnbc.com všechny regiony hlásí klesající počty nových případů i úmrtí. Od 4. do 10. dubna 2022 svět zaznamenal 7,3 milionu nově nakažených. To je o 24 % méně než v předchozím týdnu a nejnižší počet od konce prosince, kdy byla všude na světě dominantní varianta omikron.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze