WHO: nárůst případů koronaviru může být předzvěstí další vlny

WHO: nárůst případů koronaviru může být předzvěstí další vlny
Fotografie: unsplash.com
  • Minulý týden začaly počty nově nakažených koronavirem po celém světě přibývat
  • Opětovný nárůst byl způsoben nakažlivější variantou omikron a zrušením protiepidemických opatření
  • Nárůst nových infekcí celosvětově vzrostl o 8 % ve srovnání s předchozím týdnem
  • Řada odborníků se domnívá, že Evropa je na začátku další vlny koronaviru

Světová zdravotnická organizace (WHO) tento týden uvedla, že nárůst nových případů koronaviru by mohl být předzvěstí mnohem většího problému. Některé země testují na COVID-19 čím dál méně, takže oficiální čísla mohou být mnohem vyšší, než je skutečný počet nakažených. Státy by měly stále důkladně hlídat šíření viru.


Po více než měsíci, kdy počty nových případů stále klesaly, začaly minulý týden přibývat. Podle WHO byl opětovný nárůst způsoben nakažlivější variantou omikron a zrušením protiepidemických opatření. „K tomuto nárůstu dochází navzdory omezení testů v některých zemích, což znamená, že případy, které vidíme, jsou jen špička ledovce,“ uvedl pro reuters.com generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dalším důvodem je také nízká proočkovanost v některých zemích, která může být částečně způsobena kvůli šířícím se dezinformacím.


Počet nových infekcí celosvětově vzrostl o 8 % ve srovnání s předchozím týdnem. Od 7. do 13. března bylo nahlášeno 11 milionů nových případů. Zemřelo přibližně 43 tisíc lidí. Jedná se o první nárůst od konce ledna. Počty nových případů v Evropě vzrostly o 2 %, počet úmrtí se nezvýšil. Řada odborníků se domnívá, že Evropa je na začátku další vlny koronaviru. Od začátku března se zvyšují počty nakažených v Rakousku, Německu, Švýcarsku, Nizozemsku a ve Spojeném království.

„Nemůžeme si myslet, že koronavirus už neexistuje. A proto musíme zachovat nezbytně nutná opatření, jako je nepřetržité sledování viru a počtů nových případů. Musíme zachovat povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách a na místech s velkým počtem lidí,“ uvedla profesorka imunologie Antonella Viola.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze