Čtvrt miliardy lidí by se mohlo letos dostat do extrémní chudoby

Čtvrt miliardy lidí by se mohlo letos dostat do extrémní chudoby
Fotografie: unsplash.com
  • Počet podvyživených lidí by se v roce 2022 mohl vyšplhat na 827 milionů
  • Celkový počet lidí žijících v extrémní chudobě by mohl dosáhnout 860 milionů

Nová zpráva charitativní organizace Oxfam ukazuje, že by se během roku 2022 mohlo dostat do extrémní chudoby dalších 263 milionů lidí. Dopad na to má pandemie koronaviru, nerovnosti a zvyšování cen potravin a energií kvůli válce na Ukrajině. Chudší země nyní čelí hrozící dlouhodobé krizi, zatímco bohatí dále bohatnou.


Dohromady by tak mohlo žít v extrémní chudobě 860 milionů osob s necelými dvěma dolary (zhruba 43 korun) na den. Počet podvyživených lidí by se v roce 2022 mohl vyšplhat na 827 milionů. Celkový počet osob, kterým hrozí pád do takové chudoby, se dohromady rovná počtu obyvatel Spojeného království, Německa, Francie a Španělska.

„Bez okamžité a radikální pomoci bychom mohli být svědky nejhlubšího pádu lidstva do extrémní chudoby a utrpění, jaké si pamatujeme. Tato děsivá vyhlídka je ještě nechutnější, když víme, že malá skupina mocných mužů zmocnila biliony dolarů a nemají zájem tuto trajektorii přerušit,“ uvedla ve zprávě výkonná ředitelka Oxfam International Gabriela Bucher.


Ve zprávě také stojí, že mnoho zemí se propadá do chudoby, protože během pandemie vyčerpaly své finanční rezervy a jsou nyní nuceny přistupovat k úsporným opatřením. Pomohlo by, kdyby vlády bohatých zemí byly ochotné zvýšit daně pro nejbohatší. „Odmítáme jakoukoli představu o tom, že vlády nemají peníze ani prostředky na to, aby vyvedly všechny lidi z chudoby a hladu a zajistily jim zdravotní péči a blahobyt. Vidíme pouze nedostatek ekonomické představivosti a politické vůle to skutečně udělat,“ dodala Gabriela Bucher.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze