Generální ředitel Pfizeru předpovídá neustále se opakující vlny koronaviru

Generální ředitel Pfizeru předpovídá neustále se opakující vlny koronaviru
Fotografie: unsplash.com
  • Zatímco celosvětově nové případy koronaviru klesají, v Americe začínají postupně narůstat
  • Generálního ředitele Pfizeru znepokojuje samolibost v souvislosti s virem
  • Věří, že antivirotika nahradí vakcíny v boji s koronavirem

„Svět bude pravděpodobně trpět neustálými vlnami pandemie koronaviru,“ uvedl generální ředitel společnosti Pfizer. Albert Bourla upozornil na samolibost v souvislosti s virem, politizaci pandemie a snižující se imunitu.

Lidé jsou také čím dál více unavení z protiepidemických opatření. Zatímco nové případy celosvětově klesají, v Americe od začátku dubna začínají postupně narůstat. V minulém týdnu Spojené státy nahlásily 790 tisíc nových případů. Podle businessinsider.com je to třikrát více, než bylo hlášeno v posledním březnovém týdnu.


„To, co mě znepokojuje, je samolibost. Stále méně lidí nosí ochranu dýchacích cest a očkovaní mají malý zájem o přeočkování,“ uvedl Albert Bourla na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Následky se podle něj projeví za tři až šest měsíců. Společnost Pfizer věří, že antivirotika nahradí vakcíny jako klíčovou zbraň v boji proti koronaviru. Alespoň do té doby, než bude vyvinuta vakcína, která poskytne delší ochranu. „Pfizer zdvojnásobuje výrobu své antivirové pilulky Paxlovid,“ dodal Bourla.

Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse bylo celosvětové nahlášeno více než 530 milionů případů nakažení koronavirem a 6,29 milionů úmrtí. Celosvětově bylo podáno více než 11,5 miliard dávek vakcín. Podle dat Ministerstva zdravotnictví počet nově nakažených v České republice za poslední týden nepřekročil číslo 400.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze