Xiaomi Mi Home – 4. část
test

Xiaomi Mi Home – 4. část

Zvlhčovač vzduchu Smartmi Humidifier
5

Čtvrtý díl seriálu o chytré domácnosti podle Xiaomi je tu! V dnešním díle se zaměříme na další zajímavý kus elektroniky, který si můžete umístit do obýváku, případně ložnice. Jedná se o inteligentní zvlhčovač vzduchu Smartmi Humidifier, který se postará o to, aby byl každý váš nádech důvodem k radosti.

V první díle série o chytré domácnosti od Xiaomi jsme se zaměřili na základní prvky – chytrou žárovku a chytrý LED pásek, které lze ovládat pomocí aplikace Mi Home pro iOS a Android. Ve druhém díle jsme se zaměřili na zajímavé senzory a prvky komunikující skrze chytrou bránu. Třetí díl byl zasvěcen čističce vzduchu s opravdu brutálním výkonem. To ale není zdaleka vše, co Xiaomi nabízí. Dnes se posuneme zase o kousek dále, a to ke zvlhčovači vzduchu.

Za zapůjčení prvků chytré domácnosti z řady Mi Home děkujeme internetovému obchodu Xiaomimobile.cz, kde si většinu z nich můžete také zakoupit.

Zvláště teď, v topné sezóně, kdy své byty nezdravě přetápíme, dochází k nepřiměřenému vysoušení vzduchu. Jistě znáte ten nepříjemný pocit, kdy je vzduch natolik tíživý, že ani běžné dýchaní není zrovna dvakrát příjemné. A to se stále bavíme o zdravém člověku – lidé s různými alergiemi, případně lidé s dýchacími dysfunkcemi, jsou na tom ještě o poznání hůře. Právě pro ty jsou zde zvlhčovače vzduchu a jeden takový má ve své nabídce i společnost Xiaomi.

Xiaomi Smartmi Humidifier

A vzhledem k tomu, že chytrá domácnost má být opravdu chytrá, je možné i zvlhčovač vzduchu ovládat na dálku, a to pomocí vaší domácí sítě. Stejně jako další výrobky je i Humidifier připojen ke cloudovým službám společnosti Xiaomi, zajistit si kvalitní vzduch tak můžete i na dálku.

Obsah balení: základ

V balení Smartmi Humidifier nalezneme opravdový základ v podobě samotného zvlhčovače, kabel pro napájení s koncovkou dle země, ve které zvlhčovač pořizujete, a také základní dokumentaci v čínském jazyce. Pokud nakupujete v České republice, přiložen bude i návod v češtině. Žádné další příslušenství není potřeba, protože výrobek je sestaven tak, aby mohl začít ihned po vybalení z krabice fungovat, a to jak samostatně, nebo v rámci aplikace Mi Home. Potěší také to, že čistička dorazí opravdu poctivě zabalená, konkrétně v tvrzené krabici a vnitřní stélkou v podobě polystyrenu, tedy podobně jako čističky Mi Air Purifier Pro.

Konstrukce: převážně plastový elegán

I když je většina prvků z chytré domácnosti Xiaomi plastová, nelze výrobci upřít kvalitní výběr použitých plastů, povedené řemeslné zpracování a celkový dobrý dojem. Nejinak je tomu i u zvlhčovače vzduchu. Samotný korpus je tvořen hladkými bílými plasty, které nepůsobí rušivým dojmem, navíc jsou velmi příjemné na dotek. Všechny části do sebe krásně pasují a výhoda spočívá i v tom, že je povrch matný. Zvlhčovač tak čas od času stačí otřít obyčejným hadříkem, nebo prachovkou. Ulpívání otisků prstů se obávat nemusíte. Svým designem zvlhčovač zapadne téměř do jakéhokoli interiéru. Kromě plastu však v těle Humidifieru narazíme i na keramiku, a to uvnitř nálevky. Ta udržuje prostředí, ve kterém se nemnoží bakterie. Pro potřeby zvlhčovače je takové prostředí nezbytné.

Čistění vnitřku nádoby doporučujeme alespoň 1× za týden. Nádobu stačí vyjmout z podstavce a pod sprchou, případně tekoucí vodou, důkladně opláchnout. Viditelné nečistoty či částečky prachu je nutné vyjmout mechanicky a následně alespoň částečně osušit jednorázovou utěrkou.

Xiaomi Humidifier

Rozměry Smartmi Humidifieru činí 33,6 × 20,7 cm (kulatá základna), hmotnost bez vody poté něco přes 3,5 kilogramů. Na manipulaci je tedy Humidifier mnohem příjemnější než například čistička. Stejně tak jsou i rozměry mnohem úspornější, v interiéru není problém zvlhčovač umístit například vedle sedačky, případně poblíž televizního stolku. Všude mu to sluší a spíše než jako zvlhčovač vypadá Humidifier jako externí Bluetooth reproduktor, tedy alespoň ve stavu pohotovosti.

Samotné tělo je složeno ze tří samostatných částí. Jedná se o spodní díl, který je připojen k elektrické síti, střední díl, který slouží jako nádoba pro vodu, a vrchní krytku, která rovněž plní svoji funkci. Pokud ji totiž z těla odejmete, zvlhčovač se automaticky vypne a počká, dokud například nezkontrolujete obsah, případně nevyměníte vodu. Díky možnosti snadného oddělení od základny není problém nádobu vzít s sebou až například ke kohoutku s vodou. Ne všechny zvlhčovače podobnou možnost nabízí.

Xiaomi Smartmi Humidifier

Přední straně, respektive základně, dominuje svit čtveřice LED diod, přičemž tři vrchní diody signalizují intenzitu zvlhčování a spodní stav vody a správné fungování. Pod diodami se nachází ovládací tlačítko, kterým lze některé funkce aktivovat manuálně, bez nutnosti propojení s aplikací Mi Home. Na zadní straně se opět skrývá LED dioda, která informuje o stavu připojení k domácí Wi-Fi síti, nalézt zde rovněž můžeme i resetovací tlačítko. Střední části dominuje poloprůhledný pruh, který dává pohled na aktuální stav naplnění. Displej, byť základní, na zvlhčovači nehledejte.

Základna samotná je dále vybavena protiskluzovými nohami, které zabrání převrhnutí i v případě menšího nárazu do zvlhčovače. Díky tomu se nemusíte obávat, že by váš domácí mazlíček mohl Humidifier převrhnout a způsobit tak kontakt vody a elektřinou. S kvalitou zpracování jsme tedy nadmíru spokojeni a ani po dvou měsících používání nedošlo k žádnému posunu v kvalitě jednotlivých částí.

Senzory a zabezpečení: bakterie nemají šanci

Zvlhčovač je vybaven celou řadou bezpečnostních prvků, na které se teď v krátkosti podíváme. Do nádrže lze nalít až 3,5 litru vody, což dle slov Xiaomi vystačí na až 16hodinový chod. Zvlhčovač je vybaven senzorem, který neustále snímá dostatečné množství vody v nádrži. Jakmile se voda vyčerpá, chod se automaticky ukončí. Díky tomu se nejen šetří elektrická energie, ale navíc se zvlhčovač nepoškozuje.

Xiaomi Smartmi Humidifier
Voda v nádrži vydrží až na 16hodinový provoz.

Xiaomi se chlubí, že pára, která z Humidifieru vystupuje, je z 98,9 % zbavena bakterií. O to se stará UV dezinfekční světlo uvnitř základy. Abyste se o zvlhčovač téměř vůbec nemuseli starat, je vybaven senzorem, který neustále aktuální vlhkost v místnosti monitoruje. Řídit se může dle vámi nastavených preferencí, nebo pomocí automatického režimu. Na vás tak zůstane vždy jen dolít vodu do nádrže.

Zvlhčovač spadá mezi ultrazvukové, což znamená, že využívá vysokofrekvenční vibrace k tomu, aby přeměnil kapky vody na mlhu. Ta postupně stoupá do výšky 0,8 až 1,2 metru, vypouštění páry je rovnoměrné a nijak neomezuje v běžném fungování. Na trhu existuje více druhů zvlhčovačů a mnozí výrobci se chlubí doplňkovými technologiemi, které zabraňují takzvanému „bílému prachu“ čili sublimaci vody na podlaze po delší dobu. V případě Xiaomi jsme se s podobnými problémem nesetkali, avšak už v návodu je doporučeno, abyste zdroj nabíjecího kabelu umístili co nejdále od samotného těla zvlhčovače a ideálně také do výšky. Lze tedy předpokládat, že pravidelné (dennodenní používání bez přestávky) může menší problémy způsobit.

Xiaomi Smartmi Humidifier
Automatický režim funguje na principu udržení ideální vnitřní vlhkosti. Ta je někde mezi 45 až 50 %.

Pro představu, Humidifier zvládne během hodiny vyčerpat 355 mililitrů vody a přeměnit ji na páru. To se zhruba rovná běžně velké sklenici vody. Automatický režim funguje na principu udržení ideální vnitřní vlhkosti. Ta je někde mezi 45 až 50 procenty. Pokud je tedy zvlhčovač v automatickém režimu, dodržuje právě tuto hranici. Pokud vlhkost klesne, automaticky se zapne. Pokud je vlhkost vyšší než ideální hodnota, může se rovněž vypnout. Humidifier se může používat prakticky kdekoli (byt, kancelář, vstupní hala), avšak účinný je zhruba do výměry 30 metrů čtverečních. Jmenovitý výkon zvlhčovače je 38 W. Pokud tedy budete zvlhčovat bez přestání, roční provoz vás vyjde zhruba na 1 200 Kč.

Doprovodná aplikace Mi Home: alfa a omega

O aplikaci Mi Home jsme toho napsali již mnohé, proto se budeme soustředit primárně na provázání se zvlhčovačem Smartmi Humidifier. Proces přidání je poměrně snadný, stačí stisknout a podržet hlavní ovládací tlačítko společně s tlačítkem na zadní straně a připojit se k Wi-Fi síti, kterou zvlhčovač na krátkou dobu vytvoří. Následuje proces přidání k vaší domácí Wi-Fi síti, virtuální umístění do prostoru (výběr místnosti, ve které se zvlhčovač nachází) a samozřejmě také pojmenování čističky.

Párování

Doplníme, že i zvlhčovač lze párovat s inteligentními senzory. Pokud tedy například vejdete do bytu a senzor pohybu od Xiaomi detekuje pohyb, může se automaticky spustit. Právě v provázanosti všech prvků chytré domácnosti od Xiaomi tkví celý potenciál tohoto řešení.

Prostředí aplikace splňuje veškeré náležitosti přehlednosti. Hned na úvodní straně aplikace Mi Home po spuštění záložky Humidifieru vidíme, jestli je zvlhčovač spuštěný, respektive zda je v pohotovosti. Kromě toho vám ukáže aktuální vzdušnou vlhkost a také teplotu v místnosti. To zvládne například i čistička vzduchu Mi Air Purifier Pro. Z úvodní strany se bez přepínání a swipování dostanete ke třem základním činnostem: ke spuštění/vypnutí, k intenzitě, respektive rychlosti zvlhčování (na výběr jsou celkem 3 stupně) a také k časovači. Snadno si tak pomocí přehledného kalendáře můžete nastavit, v jaké časy a dny se zvlhčovač spustí. To se hodí především v případě, kdy chcete čerstvý vzduch před příchodem z práce, nebo například po návratu z víkendového pobytu mimo domov.

Pro podrobnější nastavení je nutné dostat se swipenutím ze spodního okraje směrem nahoru. Zde je možné nastavit konkrétní požadovanou míru vlhkosti v místnosti (40, 50, 60, 70, nebo 80 %), vypnutí/zapnutí zvukové signalizace, která upozorňuje na problém se sítí či nedostatkem vody, svit LED diod (jasné, tlumené, nebo vypnuto) a upozornění na nestandardní chování zvlhčovače, a to formou notifikace. Nastavit lze i rodičovskou kontrolu, což znamená, že jen a pouze aplikace ve vašem smartphonu může řídit vzdušnou vlhkost. To se hodí v případě, že k aplikaci Mi Home mají přístup například vaše děti (ke světlům a dalším prvkům), korekci vlhkosti však chcete mít jen a pouze ve vlastních rukou.

K obecnému nastavení se lze dostat pomocí ikony tří teček v pravém horním rohu. Zde se zpřístupní možnost přejmenování, usazení do prostoru pro snazší vyhledávání v aplikaci a také aktualizace firmwaru. Po dobu testování dorazila jedna, samotná instalace je otázkou asi 1 minuty.

Zhodnocení: pro příjemný vzduch

Ne všichni musí funkci zvlhčovače ocenit, ale existuje i skupina lidí, kteří by bez něj nemohla existovat. Jedná se především o alergiky, chronicky nemocné, případně skupinu lidí, které trápí vysušená pokožka. Zvláště teď v topné sezóně se přítomnost zvlhčovače opravdu vyplatí a rozdíl poznáte během pár dní pravidelného používání. Z našich zhruba dvouměsíčních zkušeností můžeme říci, že se kvalita vzduchu opravdu výrazně zlepšila, konkrétně ve spojení s Mi Air Purifier šlo o dokonalou symbiózu.

Xiaomi Smartmi Humidifier a Mi Air Purifier Pro
Srovnání Xiaomi Smartmi Humidifier a Mi Air Purifier Pro

Zvlhčovač lze sehnat za částku okolo 5 tisíc korun včetně DPH, záleží na různých akcích a také na tom, zda si zboží necháte dovézt z Číny, případně z některého z evropských skladů. Zde jsou ceny vyšší, avšak nemusíte se obávat DPH nebo cla a většinou i čas dodání je mnohem kratší.

Za zapůjčení prvků chytré domácnosti z řady Mi Home děkujeme internetovému obchodu Xiaomimobile.cz, kde si většinu z nich můžete také zakoupit.

Zvlhčovač můžeme doporučit všem těm, kteří dlouhodobě s kvalitou, respektive vlhkostí vzduchu bojují. Některé symptomy nemusí být na první pohled zřejmé, avšak mají spojitost právě s přesušeným ovzduším, které není vhodné pro nikoho.

Klady
  • konstantní zvlhčování
  • vcelku úsporný provoz
  • povedený design, kvalitní zpracování
  • přijatelná cena
  • rozumné rozměry
  • délka provozu na jedno naplnění
  • ovládání pomocí mobilní aplikace
Zápory
  • hůře k dostání
  • neodstraní 100 % bakterií z vody
  • aplikace má občasné problémy s překladem
Diskuze ke článku
Vladimír
Dobrý den. Vybírám si zvlhčovač a koukal jsem na tento test https://vas-pomocnik.cz/cisticky-vzduchu/ ale tam bohužel Xiaomi zahrnutý nemají. Byl jsem podle něho už rozhodnutý, že si koupím Bionaire BAP 1700, ale nějak jste mě přesvědčili a asi se přikloním k Xiaomi. Děkuji za velmi přínosný článek!
Anonym
Zvlhčovač vzduchu od Xiaomi sa mi veľmi páči, ale ako to je s nákupom náhradných filtrov? Nikde na internete som ich nenašiel. Ďakujem
EllDiap
Anti Depression Drugs Online cialis 20mg for sale Neurontin Baclofene Propecia Ritenzione Idrica Acheter Viagra Sans Ordonnance Paris

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze