Xiaomi Wireless AR Smart Glass Explorer Edition ukazují budoucnost chytrých brýlí

Xiaomi Wireless AR Smart Glass Explorer Edition ukazují budoucnost chytrých brýlí
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • Xiaomi ukázalo na veletrhu MWC v Barceloně prototyp chytrých brýlí
  • Skvěle využívají možnosti rozšířené reality a interakce s okolím
  • Jsou zcela bezdrátové a velmi lehké, což se však podepsalo na výdrži

Vedle řady produktů, které již brzy zamíří na pulty obchodů, se na MWC ukazují také zajímavé prototypy, které by mohly naznačit, kudy se bude vývoj ubírat v delším časovém horizontu. Jedním z nich jsou i brýle s poněkud složitým názvem – Xiaomi Wireless AR Smart Glass Explorer Edition. Pro běžné návštěvníky a většinu novinářů zůstávají na veletrhu ukryté za sklem, ale z ohlasů prvních šťastlivců si lze udělat poměrně konkrétní obrázek.


Zařízení vypadá z dálky jako trochu neforemné sluneční brýle. Jsou vybaveny dvojicí obrazovek Micro-OLED, které zobrazují obraz v rozlišení Full HD s jasem 1 200 nitů. Na přední straně brýlí jsou tři kamery směřující dopředu, které slouží k mapování prostředí bezprostředně před nositelem. Vzhledem k této výbavě se však hmotnost podařilo udržet na 126 gramech. Zásluhu na tom nesou moderní materiály jako uhlíková vlákna, hořčíková slitina a vlastní vyvinutá křemíkovo-kyslíková anodová baterie, která je menší než typická lithium-iontová baterie.

Xiaomi Wireless AR Smart Glass Explorer Edition

Brýle běží na čipu Snapdragon XR2 Gen 1 od společnosti Qualcomm. Nemají žádné vestavěné úložiště, takže je nutné je připojit k hostitelskému zařízení, a to zcela bezdrátově. Používají k tomu proprietární technologii s latencí nižší než 50 ms.

A co lze zatím s takovými brýlemi dělat? Právě chybějící aplikace jsou důvod, proč ještě nejdou na trh. Prohlížení webu na velkém displeji, který se jakoby vznáší v prostoru je sice působivé, ale ještě zajímavější bude, až se plně doladí prostředí pracující s rozšířenou realitou. Pomocí rukou a prstů pak budete moci pohybovat s otevřenými okny, měnit jejich velikost, připnout je k reálným věcem v okolí a tak dále. Kromě toho se také otevírá velké množství možností pro hraní v rozšířené realitě. A pokud nebudete chtít využívat propojení s okolí, můžete na brýle nasadit černá skla a co nejvíce se ponořit do zcela virtuálního obsahu.

První zkušenosti redaktorů, například z xda-developers.com, ukazují, proč si na brýle ještě nějakou dobu počkáme. Podařilo se jim totiž vybít baterii během testu, který netrval ani půl hodiny. Vzhledem k nízké váze a náročnému systému je to ale zcela pochopitelné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze