Zahrajte si hru, kterou Elon Musk vytvořil, když mu bylo 12

Zahrajte si hru, kterou Elon Musk vytvořil, když mu bylo 12
Fotografie: pixabay.com
  • Elon Musk dostal první počítač v devíti letech
  • Naučil se BASIC a vytvořil klon hry Space Invaders
  • Předělanou hru lze spustit přímo v prohlížeči

Miliardář a technologický vizionář na sebe neustále strhává pozornost. V poslední době se mluví hlavně o jeho počínání na sociální síti Twitter, kterou nedávno koupil. Neméně pozornosti na sebe však strhává i jeho „vesmírný program“ ve společnosti SpaceX, navazující satelitní internet Starlink, aktivity ohledně samořídících a elektrických aut Teslai futuristické projekty typu Neuralink a mnohé další.

Neméně působivá je i cesta k těmto úspěchům. Obvykle se za jeho první aktivity označuje společnost Zip2, která shromažďovala informace z městských průvodců významným internetovým novinám. V roce 1999 společnost prodal a utržené peníze investoval do projektu, z něhož nakonec vznikl PayPal. Ještě před tím během studií na Pensylvánské univerzitě si s kamarádem otevřel v pronajatém domě úspěšný noční klub.

Jeho touha něco tvořit a přetvářet k obrazu svému se u něj však začala projevovat mnohem dříve. V devíti letech dostal Musk svůj první počítač Commodore VIC-20. Součástí dodávky byla příručka, která ho učila počítačový jazyk BASIC. Musk se ho naučil za tři dny a brzy začal psát programy. Když bylo Muskovi v roce 1983 12 let, přišel se zdrojovým kódem videohry Blastar. Cílem bylo vyhodit do vzduchu co nejvíce cizích nákladních lodí s pěti dostupnými loděmi. Hráč se musel vyhýbat smrtícím vodíkovým bombám a paprskům. Byla to zjednodušená hra připomínající hru Space Invaders, která vyšla v roce 1978.

Blastar

Zdrojový kód sice vyhrál soutěž v odborném časopise a Musk za něj získal cenu 500 dolarů, ale v rychle se rozvíjejícím světě elektronické zábavy rychle upadl do zapomnění. Odsud se nakrátko vynořil v roce 2015, kdy Ashlee Vance publikoval knihu o Muskovi, která používá fotografie tohoto kódu pro ilustraci toho, čím se jako Musk jako malý zabýval. Toho si všiml Tomas Lloret, softwarový inženýr ve společnosti Google, a zpracoval kód hry Blastar do podoby, kterou si můžete zahrát přímo v internetovém prohlížeči.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze