Země bude mít dočasný měsíc. Asteroid 2024 PT5 oběhne naši planetu

Země bude mít dočasný měsíc. Asteroid 2024 PT5 oběhne naši planetu
Fotografie: pixabay.com
  • Asteroid vstoupí na oběžnou dráhu Země 29. září a opustí ji až 25. listopadu
  • 2024 PT5 má v průměru asi 10 metrů, a tak jej bez profesionálního dalekohledu nebudeme moci zahlédnout
  • Jakmile opustí oběžnou dráhu Země, vrátí se zpět na svou oběžnou dráhu kolem Slunce

Jak všichni dobře víme, Země má pouze jeden Měsíc, který obíhá okolo naší planety přibližně už čtyři miliardy let. Na chvíli se k němu ale přidá i prolétající asteroid 2024 PT5, který jednou oběhne Zemi a pak se vydá směrem k pásu asteroidů Arjuna. Tento nový „měsíc“ začne kolem Země podle zveřejněného výzkumu kroužit 29. září a po jednom oběhu se 25. listopadu oddělí a vstoupí zpět do hlubokého vesmíru.

Asteroid měří v průměru asi 10 metrů, a tak i kdyby došlo k tomu, že by vstoupil do atmosféry, nepředstavoval by pro nás žádnou hrozbu – shořel by v atmosféře. Byl objeven 7. srpna tohoto roku systémem pro varování před asteroidy, které by mohly dopadnout na Zemi. „Objekt, který nás navštíví, patří do pásu asteroidů Arjuna, sekundárního pásu asteroidů vytvořeného z vesmírných hornin, který sleduje oběžné dráhy velmi podobné dráze Země v průměrné vzdálenosti od Slunce asi 150 milionů kilometrů,“ uvedl pro space.com hlavní autor výzkumu Carlos de la Fuente Marcos.

Z tohoto pásu asteroidů se některé objekty mohou přiblížit k Zemi na vzdálenost 4,5 milionu km a při vcelku nízké rychlosti – asi 3 540 km/h se může stát, že je Země zachytí svojí gravitací a asteroid se tak na chvíli stane dalším měsícem. Objekty pak mohou u Země zůstat jen dny, ale také měsíce. „Doposud věda identifikovala pouze dva objekty vystavené dlouhým záchytům – 2006 RH120 a 2020 CD3. Existují tři publikované příklady krátkých záchytů: 1991 VG, 2022 NX1 a 2024 PT5,“ uvedl Marcos.


Vzhledem k velikosti asteroidu 2024 PT5 je ale jasné, že jej pouhým okem na obloze nezahlédneme. A dokonce nebude vidět ani amatérskými dalekohledy. K jeho pozorování je potřeba profesionální dalekohled pro astronomy. Jakmile bude asteroid vymrštěn z naší oběžné dráhy, vrátí se na oběžnou dráhu kolem Slunce a k Zemi se znovu přiblíží až v roce 2055.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze