ESA předpověděla průlet metrového asteroidu atmosférou. Rozzářil oblohu

ESA předpověděla průlet metrového asteroidu atmosférou. Rozzářil oblohu
Fotografie: NOIRLab
  • Asteroid byl teprve devátým, který byl objeven před svým dopadem
  • Objevila jej Jaqueline Fazekasová v observatoři Catalina Sky Survey
  • Asteroid shořel celý v atmosféře nad Filipínami

Evropská kosmická agentura (ESA) ve středu na sociální síti X upozornila na nově objevený asteroid, který mířil k Zemi. Asteroid dostal pojmenování 2024 RW1 a podle space.com jej objevila výzkumnice Jaqueline Fazekasová za pomoci observatoře Catalina Sky Survey, kterou financuje NASA. Tento asteroid byl teprve devátým, který byl objeven ještě před dopadem.

Asteroid měl průměr přibližně jeden metr a v noci ze středy na čtvrtek shořel v atmosféře nad Filipínami. Jelikož byl asteroid oznámen dostatečně dopředu, na sociálních sítích se následně od místních obyvatel množila videa, která zachycovala, jak asteroid rozzářil ve večerních hodinách oblohu. Objevený vesmírný kámen byl však příliš malý na to, aby přežil průlet atmosférou, a tak v ní kompletně shořel.

NASA sleduje veškeré vesmírné objekty, které by se mohly kdy střetnout se Zemí. Ačkoliv v následujících 100 letech by dle propočtů drah všech známých asteroidů na Zemi dopadnout žádný, který by byl nebezpečný, neměl, může se kdykoliv objevit nový asteroid, který nebyl doposud objeven – právě jako tomu bylo včera. Astronomové tak neustále za pomoci observatoří prohledávají vesmír okolo nás a hledají nové objekty, které by mohly ohrozit planetu.


Planetární obrana je pro vesmírné agentury velmi důležitá. NASA kvůli tomu vyslala i sondu DART, která záměrně narazila do asteroidu Dimorphos v naší Sluneční soustavě. Chtěla zjistit, zda je sonda schopna změnit jeho oběžnou dráhu natolik, aby v případě ohrožení Země mohla být tato technologie použita. Kromě této mise plánuje podobnou uskutečnit do roku 2030 i Čína, která chce taktéž nárazem odklonit asteroid ze své dráhy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze