Zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo přes 11 tisíc obětí

Zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo přes 11 tisíc obětí
Fotografie: unsplash.com
  • Aktuálně je v dohromady nahlášených 11 200 obětí
  • V Turecku je necelých 50 tisíc zraněných
  • Počty obětí i nadále porostou

Zprávy o zemětřesení v Turecku a Sýrii už oběhly celý svět. Dohromady se počet zemřelých vyšplhal na číslo 11 200. V Turecku je aktuálně nahlášených 8 574 obětí, v Sýrii 2 662. Podle bbc.com záchranáři z celého světa pracují bez přestávky ve dne i v noci, aby vyprostili ze sutin budov co nejvíce přeživších. Šance na přežití jsou kvůli špatnému počasí stále menší.

„Přežili jsme zemětřesení, ale zemřeme tady hladem nebo zimou,“ uvedl 64letý muž z města Hatay v Turecku. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes postižené oblasti navštívil. Podle jeho slov je také aktuálně nahlášeno necelých 50 tisíc zraněných. Kvůli zemětřesení se zřítilo více než 6 tisíc budov. Podle tamních úřadů se do záchranných akcí zapojilo necelých 100 tisíc lidí. V Sýrii v oblastech pod kontrolou opozice a vlády zemřelo 2 662 osob. Záchranná organizace Bílé přilby uvedla, že v oblastech na severozápadě Sýrie, které ovládají povstalci, zemřelo 1 400 lidí. Počet zraněných se v této oblasti pohybuje okolo 5 tisíc. „Očekává se, že číslo významně vzroste, protože pod sutinami jsou stovky rodin, více než 50 hodin po zemětřesení,“ okomentovala situaci záchranná organizace.

V pondělí nad ránem zasáhlo Turecko a Sýrii zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály. Jihovýchod Turecka zasáhlo další zemětřesení před polednem. To mělo sílu 7,5 stupně Richterovy škály. V noci z pondělí na úterý zasáhlo centrální Turecko další zemětřesení, které mělo sílu 5,6 stupně Richterovi škály. Během této doby zasáhly země stovky následných otřesů.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přijel do oblasti na jihovýchodě země, kterou zemětřesení skoro úplně zničilo. Prezident Erdogan má v plánu navštívit města Kahramanmaraş, Hatay a Pazarcik. Místní obyvatelé byli velice nespokojení s tím, jak státní instituce řídí pomoc postiženým. Na některých místech bezmocní lidé čekali na záchranáře i desítky hodin. V rozhovoru s novináři prezident Erdogan připustil, že počáteční reakce státu na zemětřesení nebyla úplně v pořádku, ale trval na tom, že situace je nyní pod kontrolou. „Zpočátku byly problémy na letištích a na silnicích, ale dnes už jde vše lépe a zítra už bude vše probíhat bez problému. Zmobilizovali jsme všechny naše zdroje a děláme vše, co můžeme,“ řekl turecký prezident novinářům.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze