Zemřel astronaut Frank Borman, velitel mise Apollo 8

Zemřel astronaut Frank Borman, velitel mise Apollo 8
Fotografie: NASA
  • Astronaut zemřel 7. listopadu ve věku 95 let
  • Do vesmíru se poprvé podíval v roce 1965 v rámci mise Gemini VII
  • Mise Apollo 8 byla první, kdy astronauti obletěli Měsíc

Jen týden poté, co NASA oznámila úmrtí Kena Mattinglya, který byl členem posádky Apollo 16, agentura oznámila další úmrtí astronauta NASA Franka Bormana. Bývalý astronaut zemřel ve věku 95 let 7. listopadu. „Dnes vzpomínáme na jednoho z nejlepších v NASA. Astronaut Frank Borman byl skutečným americkým hrdinou. Mezi jeho mnoha úspěchy, sloužil jako velitel mise Apollo 8, první mise lidstva kolem Měsíce v roce 1968,“ uvedl v prohlášení administrátor NASA Bill Nelson.

Borman byl vybrán jako člen astronautů v roce 1962. Později byl členem revizní komise, která vyšetřovala požár kosmické lodi Apollo I, kde zemřeli při zkoušce tři astronauti, jež se udusili dříve, než se poklop otevřel. Podle zveřejněného životopisu se později stal manažerem programu Apollo a vedl tým, který přestavěl kosmickou loď Apollo. Do vesmíru se podíval už v roce 1965, kdy strávil na oběžné dráze 14 dní v rámci mise Gemini VII.

V roce 1968 byl vybrán jako velitel mise Apollo 8, což byla vůbec první lunární mise. Astronauti měli za úkol otestovat velitelský i servisní modul, obletět Měsíc a vrátit se zpět na Zemi. S Bormanem 21. prosince 1968 na vrcholu rakety Saturn V vzlétli ještě dva astronauti. James Lovell Jr. a Willilam Anders. Podle popisu mise přistáli 27. prosince do Tichého oceánu, kde je záchranná loď vytáhla na břeh. Tento první let kolem Měsíce tak zahájil létání na měsíční povrch v rámci několika misí Apollo, než byl program ukončen.


Frank začal svou kariéru jako důstojník u amerického letectva. Jeho láska k létání se ukázala jako zásadní díky jeho pozicím jako stíhací pilot, operační pilot, zkušební pilot a odborný asistent. Jeho výjimečné zkušenosti a odborné znalosti ho vedly k tomu, že si ho NASA vybrala do druhé skupiny astronautů,“ řekl Bill Nelson. Frank Borman získal za svoji kariéru několik ocenění a v roce 1993 byl uveden do Síně slávy amerických astronautů. K letectví se vrátil po ukončení kariéry u NASA, kdy pracoval pro Eastern Airlines jako generální ředitel.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze