NASA si připomíná Dnem vzpomínek astronauty, kteří přišli o život

NASA si připomíná Dnem vzpomínek astronauty, kteří přišli o život
Fotografie: NASA
  • Letos uplyne 20 let od tragédie raketoplánu Challenger
  • Pracovníci NASA vzdávají každoročně hold padlým astronautům
  • Nejvíce se vzpomíná na mise Apollo 1, stejně jako na raketoplány Challenger a Columbia

V lednu si každoročně NASA připomíná padlé hrdiny, kteří riskovali svůj život při zkoumání vesmíru. Letošní rok oslavila NASA Den vzpomínek 26. ledna, zároveň si tak připomněla 20 let od nehody raketoplánu Columbia, který se rozpadl těsně před přistáním a zahynula v něm sedmičlenná posádka. Kromě této tragédie se vzpomíná na astronauty z mise Apollo 1 a raketoplánu Challenger.

V Kennedyho vesmírném centru na Floridě byl pracovníky a hosty vzdán hold padlým astronautům. „V komunitě, která si často připomíná milníky a úspěchy dosažené díky týmové práci a příspěvkům tolika lidí, je dnes jiný druh zachovávání, den, kdy je třeba uznat a uctít ty, kteří přišli o život v honbě za poznáním a tyto ztráty jsou těžké,“ řekla ředitelka Kennedyho vesmírného střediska Janet Petro. Nadace Astronaut Memorial Foundation (AMF) postavila v Kennedyho středisku Space Mirror Memorial – jedná se o žulový památník, který zobrazuje jména padlých astronautů z Apolla 1 i raketoplánů Challenger a Columbia + dalších astronautů, kteří zemřeli při misích NASA, případně při výcviku.


Raketoplán Columbia

1. února to bude 20 let od tragické události, kdy se raketoplán Columbia během sestupu na Zemi rozlomil. Mise odstartovala 16. ledna 2003 a soustředila se na přírodní a fyzikální vědy. Když se 1. února raketoplán vracel, ve výšce necelých 62 km nad zemí došlo k porušení systému tepelné ochrany, což vedlo ke ztrátě celé posádky, kterou představovali Rick D. Husband, William C. McCool, Michael P. Anderson, David Brown, Kalpana Chawla a Laurel B. Clark a Ilan Ramon.

Apollo 1

Jednalo se o první pilotovanou misi v programu Apollo. Dne 27. ledna 1967 se tříčlenná posádka složená z Virgila Grissoma, Edwarda Whitea a Rogera Chaffeea přemístila do kosmické lodi a měl proběhnout simulovaný start + nácvik nouzového opuštění. V kabině však došlo k požáru a všichni tři astronauti zahynuli udušením z dýmu, jelikož kvůli přetlaku nebylo možné otevřít poklop. Kosmická loď tlakem praskla, ale to už bylo bohužel pro posádku uvnitř pozdě.

Raketoplán Challenger

Tragédie se odehrála 28. ledna 1986. Sedmičlenní posádka – Michael Smith, Francis „Dick“ Scobee, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Christa McAuliffe, Gregory Jarvis a Judith Resnik – nastoupila do raketoplánu Challenger. V den startu bylo chladné počasí, které pro start nebylo vhodné, přesto se uskutečnil. Pouhých 73 vteřin po startu došlo k výbuchu kvůli závadě na pomocné raketě, která narazila do vrchní části nádrže, ta následně vybuchla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze