Zemřel Ken Mattingly, člen posádky Apolla 16

Zemřel Ken Mattingly, člen posádky Apolla 16
Fotografie: NASA
  • Astronaut zemřel 31. října v 87 letech
  • Původně byl členem posádky Apolla 13, několik dní před odletem byl ale vyřazen kvůli zarděnkám
  • Do vesmíru se podíval celkem třikrát a z toho jednou vystoupil do vesmíru

V úterý 31. října zemřel bývalý astronaut NASA Thomas Kenneth Mattingly, kterému bylo 87 let. „31. října jsme ztratili jednoho z hrdinů naší země. Astronaut NASA TK Mattingly byl klíčem k úspěchu našeho programu Apollo a jeho zářivá osobnost zajistí, že si ho budeme pamatovat v celé historii,uvedl administrátor NASA Bill Nelson v prohlášení. Mattingly byl vybrán do třídy astronautů v roce 1966 společně s dalšími 18 kandidáty, a kromě mise Apollo letěl dvakrát s raketoplánem.

Původně byl vybrán jako pilot velitelského modulu pro let Apolla 13, ale pouhých 72 hodin před startem byl podle zveřejněného životopisu z mise vyřazen kvůli zarděnkám, které se vyskytly u něj v rodině, i když on sám se nenakazil. Místo něj tak do kosmické lodi usedl záložní pilot Jack Swigert. Apollo 13 nebyl zrovna šťastný let, ale nakonec se všichni tři astronauti dostali zpět na Zemi. Apollo 13 odstartovalo 11. dubna 1970 a Mattingly si na svůj první let musel počkat další dva roky.

Apollo 16 odstartovalo z Kennedyho vesmírného centra na Floridě na raketě Saturn V. Posádku tvořil velitel mise John W. Young, pilotem lunárního modulu byl Charles Duke Jr. a pilotem velitelského modulu byl Ken Mattingly. Jeho dva kolegové vystoupili na Měsíc, mezitím co on kolem něj několik dní kroužil. Během této mise ale vystoupil do vesmíru na 1 hodinu a 23 minut. V tu dobu byla kosmická loď podle popisu mise vzdálena od Země 317 000 km. Posádka se vrátila se vzorky lunární půdy 27. dubna 1972.


Ken Mattingly se po Apollu ještě do vesmíru vrátil, a to v rámci mise STS-4, kdy letěl do vesmíru v raketoplánu Columbia v červnu 1982 a následně pak s misí STS-51C, kdy letěl v raketoplánu Discovery v lednu 1985. Toho roku také z NASA odešel. „Jeho jedinečné schopnosti pilota nám pomohly, když převzal roli pilota velitelského modulu pro Apollo 16 a velitele kosmické lodi pro mise raketoplánů STS-4 a STS 51-C. Příspěvky TK umožnily pokrok v našem učení za hranice vesmíru,“ uvedl Bill Nelson.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze