Rover Curiosity je na Marsu už 4 000 solů

Rover Curiosity je na Marsu už 4 000 solů
Fotografie: NASA
  • Jeden sol na Marsu trvá přibližně o půl hodiny déle než den na Zemi
  • Rover Curiosity je na rudé planetě už 11 let
  • Hledá známky starověkého života, kdy se na Marsu nacházely řeky a jezera plná vody

Rover Curiosity je na Marsu už neskutečných 11 let. V kráteru Gale přistál 5. srpna 2012 a od té doby prozkoumává tuto oblast Marsu a hledá ve vzorcích hornin známky života. Nedávno odebral svůj 39. vzorek horniny, který následně zanalyzoval. Uvnitř má malou laboratoř, která dokáže odhalit, z čeho se vzorky skládají. Rover pomalu stoupá po hoře Mount Sharp, jejíž vrstvy se tvořily v různých období Marsu. To vědcům pomáhá zjistit, jaké klima bylo před miliardami let na této planetě a jak se postupně měnilo.

Rover nyní strávil na Marsu již 4 000 solů, tedy marsovských dní, které jsou přibližně o půl hodiny delší než na Zemi. Svoji původně plánovanou dobu již několikrát překonal a nyní pokračuje v objevování ve své již čtvrté prodloužené misi. Nejnovější vzorek odebral z místa nazvaného Sequoia. „Vědci doufají, že vzorek odhalí více o tom, jak se vyvíjelo klima a obyvatelnost Marsu, když se tato oblast obohacovala o sírany – minerály, které se pravděpodobně tvořily ve slané vodě, která se vypařovala, když Mars začal před miliardami let poprvé vysychat. Nakonec tekutá voda Marsu zmizela nadobro,uvedla NASA v aktualizaci.

Stejně jako rover Perseverance, který se nachází v kráteru Jezero, kde dříve protékala voda, i Curiosity se nachází v místě, kde se voda před miliardami let nacházela. Jako důkaz v horninách nachází sulfátové minerály, které se vytvořily postupně ve slané vodě, jak se začala odpařovat. Minerály se pak přeměnily na síran hořečnatý, což je výsledek suchého podnebí, které na Marsu nyní panuje.


Curiosity za dobu pobytu na Marsu urazil 32 kilometrů. Může se to zdát málo, ale každá cesta musí být pečlivě naplánována, aby nedošlo k najetí na velký kámen, nebo zapadnutí do díry. Nesmíme zapomínat ani na to, že je rover vystaven radiaci, chladnému počasí a prachovým bouřím, které jsou na Marsu velmi časté. Nedávno také došlo k aktualizaci jeho softwaru, aby se snížilo opotřebení kol při jízdě a v listopadu vědecký tým plánuje rover na několik týdnů uvést do hibernace kvůli slunečním erupcím, jež by mohly rušit příkazy zaslané ze Země.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze