NASA uvedla do síně slávy dva vysloužilé astronauty

NASA uvedla do síně slávy dva vysloužilé astronauty
Fotografie: NASA/Chris Chamberland
  • Roy D. Bridges Jr. a senátor Mark E. Kelly byli uvedeni 6. května
  • Síně slávy amerických astronautů tak má už 107 členů
  • Bývalí astronauti létali v raketoplánu Challenger či Discovery

V návštěvnickém komplexu Kennedyho vesmírného střediska NASA byli 6. května uvedeni do Síně slávy amerických astronautů třídy 2023 dva vysloužilí vesmírní průzkumníci. Bývalí astronauti Roy D. Bridges Jr. a senátor Mark E. Kelly tak zvedli počet členů na 107. Oba astronauti strávili ve vesmíru dohromady 60 dní. „Američané a lidé z celého světa budou i nadále přicházet do Síně slávy astronautů. Mnozí jsou členy generace Artemis, kteří najdou nekonečnou inspiraci v příbězích legendárních průzkumníků, dobrodruhů a průkopníků NASA,uvedl administrátor Bill Nelson.

Dnes oslavujeme mimořádné úspěchy nejen dvou astronautů, ale dvou velmi úspěšných vůdců, kteří zasvětili své životy službě této zemi,“ řekl zástupce ředitele Kennedyho vesmírného střediska Kelvin Manning. Roy Bridges Jr. sloužil jako pilot v raketoplánu Challenger v roce 1985. Později byl ředitelem Langley Research Center NASA ve Virginni. Z pozice v roce 2005 odešel do důchodu. Během služby získal řadu ocenění, vyznamenání a medaili za vynikající vedení NASA.

Mark Kelly byl vybrán astronautem NASA v roce 1996, ale na svůj první let do vesmíru si počkal až do roku 2001, kdy letěl v raketoplánu Endeavour jako pilot. Jednalo se o poslední let tohoto raketoplánu, který mířil s více jak 3 tunami vybavení a zásob na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Další let podnikl v roce 2006 v raketoplánu Discovery, což byl druhý let od tragédie raketoplánu Columbia. Další dva lety v Discovery již provedl jako velitel mise, kdy opět letěl k ISS. Během všech misí urazil Kelly více jak 362 milionů km.


Astronauti byli vybráni komisí Síně slávy amerických astronautů, bývalých úředníků NASA, letových ředitelů, historiků i novinářů. Aby mohl být astronaut uveden do síně slávy, musel být jeho první let uskutečněn nejméně před 17 lety, odešel z NASA do důchodu alespoň před pěti lety, je občanem USA a byl pilotem, specialistou nebo velitelem mise, který alespoň jednou obletěl Zemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze