Zemřel astronaut James McDivitt – velitel mise Apollo 9

Zemřel astronaut James McDivitt – velitel mise Apollo 9
Fotografie: NASA
  • Astronaut zemřel ve spánku ve věku 93 let
  • Poprvé letěl do vesmíru v rámci mise Gemini IV
  • Mise Apollo 9, kde byl velitelem, otevřela cestu pro následné přistání a chození po Měsíci

Astronaut McDivitt se narodil 10. června 1929 v Chicagu. Po střední škole vystudoval letecké inženýrství, a to se stalo i jeho profesí. V roce 1951 vstoupil do letectva a během korejské války nalétal 145 bojových misí na letounech F–80 a F–86. Během pilotní kariéry nalétal více jak 5 000 hodin. Jako astronaut NASA byl vybrán v září roku 1962 pro druhou třídu astronautů NASA.

Poprvé letěl do vesmíru jako velitel mise Gemini IV v červnu 1965. Dalším členem posádky byl Ed White, který se jako první Američan odvážil pro mimovozovou aktivitu (EVA) a vstoupil do vesmírného prostoru. „V následujících letech to byla dovednost, která umožnila průzkumníkům Apolla chodit po Měsíci a americkým astronautům a jejich partnerům z celého světa postavit Mezinárodní vesmírnou stanici,“ uvedla NASA. Tato mise trvala přes 4 dny, zdvojnásobila tak v té době čas astronautů NASA ve vesmíru.


Druhý let, který McDivitt absolvoval, byl při misi Apollo 9, kde byl opět ve funkci velitele. Tato mise odstartovala 3. března 1969 a jednalo se o první let s kompletním vybavením pro přistání na Měsíci – včetně lunárního modulu. Celkem tři astronauti na oběžné dráze simulovali manévry, které byly později využity při měsíčních misích, a také provedli test lunárního modulu s posádkou, včetně výstupu do vesmíru. Tento let byl po všech stránkách úspěšný, otevřel tak cestu pro přistání i chůzi po Měsíci. Po této misi se stal manažerem operací při přistání na Měsíci.

Za dobu působení v NASA strávil McDivitt ve vesmíru dohromady více jak 14 dní. Z NASA odešel v roce 1972. Za svého života obdržel dvě medaile za vynikající služby NASA a za výjimečné služby NASA. Další medaile pak získal i za svou službu u amerického letectva. James McDivitt zemřel poklidně ve spánku ve věku 93 let 13. října obklopený rodinou a přáteli.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze