Astronauti, kteří poletí na Měsíc, by mohli být vybráni již brzy

Astronauti, kteří poletí na Měsíc, by mohli být vybráni již brzy
Fotografie: NASA
  • NASA chce do konce roku oznámit čtyřčlennou posádku mise Artemis II
  • Jeden člen bude vybrán z Kanadské vesmírné agentury v rámci dohody
  • Původně NASA vybrala 18 možných kandidátů, nyní ale vedoucí kanceláře astronautů uvedl, že mohou vybírat z celého sboru

Zatímco NASA chystá první bezposádkový let Artemis I, který by měl odstartovat 29. srpna, musí zároveň už přemýšlet, kdo z astronautů by mohl být součástí mise Artemis II. „Otázka, kterou si každý položí, je, kdy přidělíme posádku Artemis II? Doufáme, že to bude ještě letos,“ řekl Reid Weisman, vedoucí kanceláře astronautů na briefingu v Johnsonově vesmírném středisku. Mise se čtyřčlennou posádkou je naplánována nejdříve na rok 2024.

Jediné, co je zatím jasné, je, že jedním z členů bude kanadský astronaut. NASA se na tom v prosinci 2020 domluvila s Kanadskou vesmírnou agenturou, ta za to dodá na lunární vesmírné stanici Gateway robotické rameno Canadarm3. NASA podle spacenews.com neuvedla, zda s Artemis II poletí astronauti ještě od jiných mezinárodních partnerů, jako je Evropa nebo Japonsko.


NASA má aktuálně sbor 42 astronautů a Wiseman uvedl, že pro mise Artemis může vybírat z celého sboru. „Jak se na to dívám, každý z našich 42 aktivních astronautů je způsobilý pro misi Artemis,“ řekl. Toto prohlášení však přináší změnu, jelikož na konci roku 2020 NASA představila „tým Artemis“, který se skládal z 18 vybraných astronautů. Ty vybralo vedení agentury s tehdejším viceprezidentem Mikem Pencem. „Moji kolegové Američané, dávám vám hrdiny budoucnosti, kteří nás dostanou zpět na Měsíc a ještě dál, generaci Artemis,“ řekl Pence v prosinci 2020. Tehdejší administrátor NASA k tomu dodal, že postupně budou vybíráni i další, včetně těch od mezinárodních partnerů.

Wiseman však sdělil, že zváží výběr ze všech 42 astronautů, a to včetně dalších 10 kandidátů, kteří jsou aktuálně ve výcviku. NASA také změnila požadavky na celoživotní radiační zátěž. Dříve se lišila podle věku i pohlaví, nyní má pouze jediný limit, což vytvoří rovnost. Aktuálně tedy neexistuje žádné věkové omezení pro mise Artemis, je ale potřeba být zdravotně způsobilý.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze