Zítra odletí posádka Crew-5 z ISS. Dívejte se online

Zítra odletí posádka Crew-5 z ISS. Dívejte se online
Fotografie: NASA
  • Kapse Dragon se autonomně odpojí zítra ráno a dopadne do vody o 19 hodin později
  • Čtyřčlenná posádka strávila na ISS půl roku
  • NASA i SpaceX budou odpojení od stanice i přistání vysílat živě

Čtyřčlenná posádka Crew-5 odstartovala 5. října k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) na raketě Falcon 9 od SpaceX. Posádku tvořili astronauti NASA Nicole Mann, Josh Cassadu, astronaut JAXA Koichu Wakata a kosmonautka Roskosmos Anna Kikina. Po šesti měsících se tak vrátí zpět na Zemi. Odpojení od ISS je naplánováno na zítřejší osmou hodinu ranní středoevropského času. NASA i SpaceX budou vysílat vše živě, včetně dopadu kapsle Dragon u pobřeží Floridy.

Kapsle Dragon se odpojí od stanice autonomně a poté provede sérii zážehů, aby se přibližně za 19 hodin dostala posádka na Zemi. Původně byl odlet naplánován na dřívější datum, kvůli počasí byl však posunut. Na vesmírné stanici je aktuálně 11 obyvatel, po odjezdu jich zbude 7.

Astronauti po dobu pobytu provedli podle msn.com více jak 200 experimentů a šest výstupů do vesmíru společně s dalšími obyvateli stanice. Crew-5 nahradila čtyřčlenná posádka Crew-6, kde je i první astronaut ze Spojených arabských emirátů, který bude dlouhodobě pobývat na ISS. Astronauti přiletěli na stanici 3. března v kapsli Dragon Endeavour.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze