Je rozhodnuto: Starliner není pro astronauty bezpečný

Je rozhodnuto: Starliner není pro astronauty bezpečný
Fotografie: NASA
  • Butch Wilmore a Suni Williamsová se vrátí na Zemi v únoru 2025
  • Využijí k tomu kapsli Dragon od SpaceX
  • Starliner se vrátí zpět na Zemi bez posádky

NASA o víkendu zveřejnila konečné rozhodnutí o dvojici astronautů, kteří se dostali na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) 6. června v kapsli Starliner od společnosti Boeing. Butch Wilmore a Suni Williamsová odletí zpět na Zemi až v únoru příštího roku v kapsli Dragon od SpaceX a Starliner se odpojí od ISS bez posádky. NASA vyhodnotila, že není pro lidskou posádku bezpečný.

Vesmírný let je riskantní, i když je nejbezpečnější a nejrutinnější. Zkušební let ze své podstaty není ani bezpečný, ani rutinní. Rozhodnutí ponechat Butche a Suni na palubě Mezinárodní vesmírné stanice a přivézt Boeing Starliner domů bez posádky je výsledkem našeho závazku k bezpečnosti: naší základní hodnotě a naší North Star,uvedl na tiskové konferenci administrátor NASA Bill Nelson s tím, že i přesto děkuje týmu Boeing za jeho detailní práci. Dvojice tak bude formálně pokračovat v pracovních aktivitách jako součást posádky Expedice 71 a 72.

Pro Boeing je návrat astronautů v kapsli od SpaceX zahanbující, jelikož obě společnosti byly vybrány NASA ve stejný čas, aby zajistily přístup amerických astronautů do vesmíru. To jako první zajistila SpaceX, která od roku 2020 dokáže létat s astronauty v kapsli Dragon. Do té doby byla NASA závislá na ruských raketách. Boeing ale potkávají stále další a další potíže, které neustále oddalují schopnost kapsle Starliner létat s lidmi. Nutné je ale také podotknout, že NASA na Starliner nezanevřela a chápe, že se v tomto odvětví objevují problémy, které se musí vyřešit tak, aby neohrozily astronauty.


Wilmore a Williamsová se vrátí v únoru 2025 v rámci mise Crew-9. Ta na ISS odletí na konci září. Původně měla odletět čtyřčlenná posádka, takto ale bude moci ke stanici odstartovat pouze vybraná dvojice. Kdo nakonec poletí, NASA teprve upřesní. Jakmile se Starliner vrátí zpět na Zemi, agentura projde nasbíraná data a uvede potřebná opatření k tomu, aby mohl projít certifikací. NASA a Boeing během testovacího letu identifikovaly několik úniků helia a problémy s tryskami při dokování k ISS. Minimálně tyto potíže bude potřeba opravit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze