Zkouška rakety pro misi Artemis I bude po odkladu opět pokračovat

1
Zkouška rakety pro misi Artemis I bude po odkladu opět pokračovat
Fotografie: NASA
  • Zkouška rakety začala v Kennedyho vesmírném středisku už 1. dubna
  • Naposledy byla odložena kvůli startu soukromé mise Ax-1
  • Naplnění rakety pohonnými hmotami omezil tým pouze na hlavní stupeň
  • NASA oznámí start rakety až po úspěšném dokončení zkoušky

V Kennedyho vesmírném středisku na Floridě začala zkouška rakety Space Launch Systém (SLS) pro misi Artemis I již 1. dubna. Dokončena měla být o několik dní později, avšak kvůli potížím byla několikrát přerušena. Naposledy se NASA rozhodla o odkad z důvodu odletu soukromé mise Ax-1 na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Takzvaná zkouška mokrých šatů, která spočívá v naplnění rakety palivem, byla naposledy pozastavena kvůli problému s heliovým zpětným ventilem. Motor RL10, který je na horním stupni rakety, používá helium k proplachování palivového potrubí. Členové týmu se rozhodli pokračovat v testu 12. dubna, avšak původní plán pozměnili. Palivem naplní pouze nádrže základního stupně SLS a do horního stupně již palivo nebudou doplňovat.

Tankování je dle space.com naplánováno na čtvrtek 14. dubna, stejně jako odpočítávání startů. Pokud již půjde vše podle plánu, tým poté palivo odtankuje. „Jsem si jistý, že ve čtvrtek budeme mít dobrý test s upravenými postupy a myslím, že se toho hodně naučíme,“ řekl John Blevins, hlavní inženýr SLS. Ačkoliv tým nezíská data o horním stupni, získá potřebná data ze základního stupně. Členové týmu počítají i s tím, že se problémy během zkoušky ještě objeví.


NASA nestanoví datum startu pro Artemis I, dokud nebude zkouška dokončena. Neočekává se však, že by ke startu došlo dříve než v červnu. Artemis I bude první let pro raketu SLS a druhý pro kosmickou loď Orion, která se s touto misí stane raketou, která poletí nejdále do vesmíru (v rámci kosmických lodí postavených pro lidi). Orion se dostane k Měsíci za několik dní, kde poté využije jeho gravitace a bude kolem něj kroužit. Tato mise proběhne bez posádky a po ní bude následovat mise Artemis II, která je naplánovaná na rok 2024 a již vyveze astronauty opět v kosmické lodi Orion kolem Měsíce. Nosná raketa SLS, na které bude Orion připevněna, je aktuálně nejsilnější raketou, která byla kdy postavena.