Axiom Space dnes odstartuje misi Ax-1. Start můžete sledovat online

Axiom Space dnes odstartuje misi Ax-1. Start můžete sledovat online
Fotografie: Axiom Space
  • Mise byla již dvakrát odložena kvůli zkoušce rakety pro Artemis I
  • Dnes odletí čtyřčlenná posádka k ISS na první soukromou misi
  • Axiom Space se chce v roce 2024 zaměřit na stavbu vlastní vesmírné stanice

Po dvou odkladech startu kvůli zkoušce rakety pro misi Artemis I dnes z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartuje raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX. V kapsli Crew Dragon vyletí čtyři cestující na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), kde se připojí k modulu Harmony. Ax–1 bude úplně první kompletně soukromou misí na ISS. Podle space.com bude velitelem mise Michael López-Alergia, který je bývalým astronautem NASA, a zbývající tři členové, jimiž jsou Larry Connor, Mark Pathy a Eytan Stibbe, jsou platícími zákazníky.

Axiom Space se i v následujících misích zaměří na vesmírnou stanici a v roce 2024 chce začít pracovat na své vlastní. Plánuje vyslání prvního modulu na oběžnou dráhu, který by měl zároveň sloužit i jako filmové studio a místo pro experimenty.


Mise bude trvat celkem 10 dní a astronauti se již 6. dubna sešli kvůli zkoušce před startem, aby si procvičili, co se bude v den startu dít. Dnes je naplánovaný start na 17:17 středoevropského času. Pokud vás start první soukromé mise zajímá, můžete se dívat online.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze