Helikoptéra Ingenuity provedla svůj 24. let na Marsu

Helikoptéra Ingenuity provedla svůj 24. let na Marsu
Fotografie: NASA
  • Vrtulník přistál na Marsu zároveň s roverem Perseverance 18. února 2021
  • Ingenuity se nyní nachází v oblasti „Séítah“ kráteru Jezero, kde provedl svůj 4. let z 5 naplánovaných
  • Let byl zároveň i zkouškou pro poslední let z kráteru, kdy vědci mohli vyzkoušet vzlet vrtulníku o 30 minut dříve, než je běžné
  • Létání v dřívějším čase může představovat riziko způsobené neúplným dobitím solárních baterií

Vrtulník Ingenuity (v překladu vynalézavost) je vůbec prvním letounem, který létal na Marsu. Odstartoval zároveň s roverem Perseverance na Mars v rámci mise Mars 2020 a na rudou planetu dorazil 18. února 2021. Poprvé na Marsu vzlétl 19. dubna 2021, kdy se dostal do výšky asi tří metrů a po chvilce vznášení opět přistál. Šlo o první motorově řízený let na Marsu.

24. let představoval přemístění se o 47 metrů v maximální výšce 10 metrů za 69,5 sekund. Vrtulník se potřeboval dostat z oblasti „Séítah“ kráteru Jezero, aby mohl pokračovat v cestě do říční delty, kde bude spolupracovat s roverem Perseverance. V oblasti Séítah se pohybovala helikoptéra od 10. března a během této doby popolétla třikrát, aby si vrtulník udržel náskok před roverem, který míří na společné místo okružní cestou. Tým chce také předejít blízkému kontaktu, aby nedošlo ke srážce.

Čtvrtý let byl proveden kvůli tomu, aby byl vrtulník nachystán do vhodné polohy na poslední let z oblasti Séítah. Tento let bylo však nutné provést o 30 minut dříve než obvykle, což představovalo určité riziko. Ingenuity používá pro svůj provoz solárně nabíjené baterie. Dle mars.nasa.gov se v noci však vrtulník musí ohřívat a při východu slunce je tak částečně vybitý. Pokud tedy vzlétne dříve, má méně času na dobití baterií.


Tým však vypočítal, že pokud vzlétne dříve, může se jeho let prodloužit až o 10 vteřin. Důvodem je teplota přístrojů. Čím později vrtulník vzlétne, tím více je na povrchu Marsu teplo a poháněcí přístroje mohou letět jen určitou vzdálenost, aby se nepřehřály. Tento kratší let tedy představoval zároveň i zkoušku před pátým letem v oblasti Séítah (celkově 25. let), kdy by měl Ingenuity uletět rekordních 704 metrů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze