Vědcům se podařilo odebrat RNA z vyhynulého tasmánského tygra

Vědcům se podařilo odebrat RNA z vyhynulého tasmánského tygra
Fotografie: unsplash.com
  • Poslední žijící kus zemřel v zoo v roce 1936
  • Vědcům se podařilo izolovat a dekódovat molekuly RNA ze 130 let starého exempláře
  • Díky této metodě by se mohla získat RNA i u zvířat, která jsou vyhynulá mnohem déle

Tasmánsý tygr neboli vakovlk vymřel v roce 1936. Poslední žijící kus umřel v Zoo Beaumaris v Hobartu v Tasmánii jen krátce poté, co začala být tato zvířata chráněná. Na záchranu bylo ale již v té době pozdě. Tito predátoři velcí asi jako kojot byli loveni až do vyhubení a již dlouhá léta se tento druh snaží vědci oživit. A vypadá to, že jsou nyní zase o něco blíže. Podle CNN se totiž genetikům podařilo izolovat a dekódovat molekuly RNA pocházející ze 130 let starého exempláře tasmánského tygra, který je umístěn ve Švédském přírodovědném muzeu ve Stockholmu.

RNA vám dává šanci projít buňkou, tkáněmi a najít skutečnou biologii, která se u tohoto zvířete uchovala v čase těsně předtím, než zemřel,“ uvedl hlavní autor studie Emilio Mármol Sánchez. RNA je křehčí než DNA a také se rychleji rozkládá. Vědci tak donedávna předpokládali, že je možné ji získat ze zvířete jen po vymezenou dobu. Tento výzkum tak poprvé dokázal získat RNA ze zvířete, které je již vyhynulé. Vědci nyní doufají, že se jim podaří získat RNA i ze zvířat, která jsou vyhynulá již po dlouhá staletí, jako například mamut srstnatý.


Výzkumný tým sestavil RNA z tkáně kůže a kosterního svalstva a identifikoval tak geny, které jsou pro vakolvka specifické. Pochopení RNA pomůže vědcům dát dohromady komplexnější obraz biologie zvířete. „Dříve jsme si mysleli, že ve starých muzeích a starověkých vzorcích zůstala pouze DNA, ale tento dokument ukazuje, že RNA můžete získat také z tkání. To výrazně prohloubí naše chápání biologie vyhynulých zvířat a pomůže nám vybudovat mnohem lepší vyhynulé genomy,“ řekl Andrew Pask, který vede projekt pro vzkříšení tasmánského tygra.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze