Vynálezy, které změnily svět. Které jsou ty nejvýznamnější?

Vynálezy, které změnily svět. Které jsou ty nejvýznamnější?
Fotografie: unsplash.com
  • Mezi největší vynálezy patří kolo a telefon
  • Přístup k internetu také změnil svět
  • A vývoj penicilinu a vakcín zachránil miliony životů

Lidstvo se od nepaměti vyvíjí. Už tisíce let před naším letopočtem byli lidé schopni postavit pyramidy, chrámy i budovy. Každá éra přinesla něco nového, a lidé neustále vymýšlejí nové a nové věci, které jim usnadní život. Některé vynálezy, jako jsou například jaderné zbraně, mohou lidstvo zničit, jiné naopak životy zachraňují. Které vynálezy a objevy navždy změnily životy lidí?

Kolo

Kolo bylo zásadním vynálezem pro lidstvo, jelikož tento tvar je využíván prakticky v každém odvětví. Podle history.co.uk pochází nejstarší dochovaný záznam o kole z roku 3635–3370 př. n. l. Jedná se o objevenou vázu na území Polska, na které je zobrazeno čtyřkolové vozidlo tažené párem zvířat. Kola ale byla vyobrazována napříč kulturami po celém světě, a tak je prakticky nemožné určit, která byla první a komu by měl být objev přiznán. Jedno je ale jasné – kolo je jedním z nejvyužívanějších vynálezů všech dob.

Penicilin

Alexander Fleming – pravděpodobně jste to jméno už slyšeli. V roce 1928 si tento skotský vědec všiml v Petriho misce, která zůstala omylem otevřená, plísně. Vzorek bakterií byl kontaminován plísní a ty zemřely. Tato antibiotická plíseň Penicillium se další dvě desetiletí dále vyvíjela, až z ní lékaři vytvořili lék penicilin. Ačkoliv má mnoho lidí na tento lék v dnešní době alergie, zachránil už miliony životů.

Petriho miska

Internet

Posuneme se ještě o několik dalších desetiletí vpřed, kdy začala vznikat síť, která později propojila všechny počítače vědců pracujících pro společnost ARPA. Vznikl tak zárodek dnešního internetu – ARPANET. Podle livescience.com v roce 1989 přišel Tim Berners-Lee s projektem WorldWideWeb a usnadnil tak sdílení informací pomocí hypertextových odkazů. To následně vedlo k většímu a většímu rozšiřování jak informací, tak uživatelů.

Telefon

Každý pravděpodobně zná jméno Alexandera Grahama Bella, který si dne 7. března 1876 nechal patentovat elektrický telefon. On byl první, kdo zavolal svému asistentovi Watsonovi a řekl mu, aby přišel za ním do místnosti. Mnoho vynálezců se před ním pokoušelo o to samé, avšak neúspěšně nebo si nezažádali o patent. Dodnes se tak někteří přou o to, kdo je skutečným vynálezcem telefonu.

Vakcíny

Další z velmi důležitých vynálezů, který zachránil lidstvo před vymřením. Za prvního očkovaného se považuje osmiletý chlapec, kterého naočkoval Edward Jenner – anglický lékař. Ten si všiml, že ženy, které dojily krávy trpící kravskými neštovicemi, se od nich nakazily, ale téměř nikdy nedostaly pravé neštovice, které byly mnohem horší. Od jedné ženy tak odebral hnis a použil ho na chlapce, který měl následně menší projevy nemoci. Přeočkování pak nemělo žádné vedlejší účinky a chlapec nemocí nikdy neonemocněl. Podle studie zaměřené na historii očkování byl Jenner prvním, který provedl záměrné očkování pro kontrolu infekční choroby.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze