Kolik gramů soli bychom měli denně přijmout a jak může nadměrná konzumace škodit?

Kolik gramů soli bychom měli denně přijmout a jak může nadměrná konzumace škodit?
Fotografie: pixabay.com
  • Doporučená denní dávka soli je 5 gramů
  • V Česku se tato dávka překračuje až trojnásobně
  • Vyšší příjem soli může vést k hypertenzi, srdečním chorobám a onemocněním ledvin

Nadváha a obezita jsou čím dál větší celosvětový problém. Mohou za to nezdravé potraviny, větší dostupnost fast foodů i sedavý styl života. Pokud si kupujete hotové potraviny, polotovary nebo si zajdete na meníčko do restaurace, pak je velmi pravděpodobné, že přesáhnete denní doporučenou dávku soli. Vzhledem k tomu, jak moc jsou dnes jídla dosolovaná, není žádný problém dávku přesáhnout i několikanásobně. Kolik soli bychom tedy měli denně přijmout a co se stane, když jí budeme přijímat dlouhodobě více?

Zarovnaná kávová lžička

5 gramů – přesně takové množství soli bychom měli denně přijmout, abychom splnili potřebu sodíku a zároveň nezatěžovali své tělo. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je celosvětově nejvíce úmrtí spojených se stravou a z toho 1,89 milionu lidí každý rok zemře na nadměrný příjem sodíku. Celosvětový příjem soli je průměrně dvojnásobný, než je stanovena denní dávka – v České republice je to podle Státního zdravotního úřadu dokonce až trojnásobek. Ženy konzumují přibližně 10 g soli za den, muži až 15 gramů.

Sodík je v kuchyňské soli obsažen asi ze 40 % a je pro naše tělo velmi důležitý. Podílí se na udržování rovnováhy tělních tekutin a regulaci krevního tlaku. Je také zásadní pro správnou funkci srdce i celého nervového systému, včetně svalů. Jeho nadbytek ale tělu škodí.

Co způsobuje vyšší příjem soli?

Pokud budete dlouhodobě přesahovat doporučené dávky soli, pravděpodobně se u vás nejdříve projeví zvýšený tlak a přibírání na váze. Sůl v těle zadržuje vodu, a tak se u vás mohou projevovat otoky – nejčastěji na nohou nebo prstech na rukou. Zvýšené dávky soli představují také riziko mrtvice, srdečních chorob, onemocnění ledvin, zvětšení srdce a rakoviny žaludku.

Jak snížit obsah soli ve stravě?

Pokud jste zvyklí hodně solit, pak to bude těžší, jelikož vám budou připadat jídla mdlá. Ze začátku je tak dobré více kořenit. Nepoužívejte ale směsi koření, které obsahují i více než 50 % soli. Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) je potřeba vybírat čerstvé potraviny, a ne již zpracované (polotovary, hotová jídla). Kontrolujte například u mas, zda neobsahují sůl navíc. Vybírejte potraviny, které neobsahují sodík, a zkuste omezit stravování v restauracích a fast foodech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze