Vědci našli odolný mech, který je schopný růst na Marsu

Vědci našli odolný mech, který je schopný růst na Marsu
Fotografie: unsplash.com
  • Byl nalezen v Mohavské poušti a na Antarktidě
  • Syntrichia caninervis dokáže přežít teplotu i -80 °C
  • Mechu nevadí ani vysoká radiace a sucho

Mars je cílem pro osídlení již desítky let. Doposud se ale na jeho povrch žádný člověk nepodíval. Zaprvé je těžké postavit kosmickou loď, která je schopna dopravit astronauty tak daleko od Země, a zadruhé na Marsu nejsou vhodné podmínky pro život a je tedy potřeba tam vše dovézt. Vědci tak zkoumají, jak Mars osídlit a zároveň snížit dovoz jakéhokoliv materiálu – včetně kyslíku – ze Země. Nyní našli v Mohavské poušti a na Antarktidě mech, který je schopný přežívat v extrémních podmínkách, a to pravděpodobně i na Marsu.

Jak uvádí theguardian.com, tento mech by mohl být klíčový pro založení života na Marsu. Syntrichia caninervis, jak se mech odborně jmenuje, je schopný odolávat podmínkám, které se podobají Marsu. Nevadí mu sucho, extrémní chlad ani vysoká radiace. Podle zveřejněné studie se dokáže tento mech regenerovat po dobu pěti let při teplotě -80 °C a v kapalném dusíku jeden měsíc.

Naše zjištění poskytují klíčový důkaz pro extrémní toleranci S. caninervis vůči stresu. Může přežít a udržet si životaschopnost v různých drsných podmínkách a extrémních podmínkách podobných Marsu v suchém i hydratovaném stavu. S. caninervis proto představuje nadějného kandidáta na kolonizaci pro usnadnění terraformačního úsilí na Marsu nebo jiných planetách,“ uvedli vědci ve studii.


I když mech nepředstavuje možnou stravu pro astronauty, mohl by sloužit jako podpora pro další pěstování rostlin. Zda mech bude opravdu schopný přežít na Marsu, se zjistí nejdříve za několik let. I když vědci výzkum prováděli v prostředí co nejbližšímu Marsu, stoprocentně jej simulovat nemohou. A jasné také je, že žádná rostlina se bez vody neobejde a minimálně po nějakou dobu bude potřeba vodu na Mars dovážet ze Země. Vědci sice objevili oblasti s vodním ledem, zatím ale neexistuje přístroj, který by jej dokázal z podpovrchu dostat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze