Adidas

Tajemství nejúspěšnějších společností
Adidas
Fotografie: Unsplash
  • Adidas je výrobcem sportovní obuvi a oblečení
  • V sortimentu má také spoustu streetwear kousků
  • Na trhu působí už od roku 1949

Jeden z minulých dílů našeho seriálu byl o největším výrobci sportovního oblečení, doplňků a obuvi. Hlavním konkurentem firmy Nike je společnost Adidas, a proto si dnes řekneme něco právě o ní. Tato značka, pro kterou pracuje přes 62 tisíc lidí, se pyšní dlouholetou historií spojenou se sportem a streetwearovou kulturou. Momentálně má více než 500 nezávislých továren a své produkty distribuuje do více než 55 zemí světa. Pokud vás zajímá, jak se Adidas dostal na vrchol, dnešní článek je právě pro vás.

Adidas

Od prvních bot až po celosvětové uznání

Zakladatel společnosti Adi Dassler chtěl změnit možnosti sportovců a jejich sportovní výkony, a tak 18. srpna 1949 založil značku Adidas právě s tímto cílem. V průběhu prvních deseti let představila firma boty Samba, které se používají pro sálovou kopanou dodnes. Mladá generace je však stále zapojuje i do stylových streetových outfitů. V té době přinesl Adidas na trh i sprinterské boty a kopačky s nylonovou podešví. Ta následně ovlivnila konstrukci a tvar celé generace kopaček. 50. léta byla revolucí, která změnila fungování sportovního průmyslu. Poprvé sportovci dosahovali lepších výsledků díky kvalitnímu oblečení a obuvi.

V 60. letech Adidas vyvinul první specializovanou běžeckou obuv a sprintérské tretry Azteca Gold, které přinesly výhodu sportovcům na Olympijských hrách v Mexiku. V tomto období také světlo světa poprvé spatřily ikonické teplákové soupravy.

70. léta probíhala ve znamení nových trendů, které se dotkly všech oblastí. Proměnila se hudba, kultura, móda i sport. Na trh byl uveden první model legendárních bot Superstar i kultovní bílé tenisky Stan Smith, které byly v průběhu let modernizovány s ohledem na udržitelnost, která je důležitým tématem dnešní doby. Mezi další představené boty můžeme zařadit i běžecké tenisky Nite Jogger, které v roce 2019 dostaly v rámci streetové modernizace odpružení Boost.

V 80. letech představila značka moderní pokrokové technologie obuvi pro všechny druhy sportu. Třeba na jazyku běžecké obuvi Micropacer se zobrazovaly naměřené hodnoty uběhnuté vzdálenosti, průměrné rychlosti i spálené kalorie. V roce 1983 byly na trh uvedeny nejprodávanější kopačky Copa Mundial a běžecké boty Torsion ZX8000 s technologií Torsion System se dokázaly při běhu přizpůsobit přirozenému pohybu kotníku. 90. léta přinesla fotbalistům revoluci. Adidas totiž představil kopačky Predator Cup s vroubkovaným povrchem, který výrazně zlepšil práci s míčem. Významnou roli hrál také návrh bundy EQT Volunteer pro Bostonský maraton. Bunda měla tři pruhy a prodávala se v modrozelené a bílé barvě.

Na začátku nového milénia se Adidas prosadil i v oblasti sportovních plavek. K tomu mu pomohl návrh špičkových funkčních plavek pro Iana Thorpa, které ve vodě kladou minimální odpor. V prvním desetiletí začala společnost také navazovat spolupráce s různými významnými osobnostmi. Ve spolupráci s Yohjim Yamamotem tak vznikla obuv YY MEI Brocade, která otevřela cestu značce Y-3. Spolupráce se Stellou McCartney přetrvává dodnes.

Od roku 2010 se začíná řešit otázka udržitelnosti. Adidas se proto spojil s organizací Parley, která se věnuje ochraně moří a oceánů, a vyvinul obuv a oblečení z recyklovaných plastů vylovených z oceánu. Tak začalo hnutí, kterým se značka snaží omezit zbytečný odpad z módního průmyslu formou recyklování plastů a odpadních materiálů, které znečišťují naši planetu. Důležitým milníkem pro Adidas byla také spolupráce s Kanyem Westem, v rámci které vznikla kolekce obuvi YEEZY.

YEEZY

Adolf Dassler, zakladatel společnosti

Německý podnikatel Dassler je považován za jednoho z nejlepších světových designérů sportovní obuvi. Byl natolik chytrý, aby využil sportovní propagace, prostřednictvím které upozorňoval na inovace svých produktů. Jeho reklama tak byla založena na atletech a známých osobnostech. Vlastnil zhruba 700 patentů a spoustu dalších průmyslových práv po celém světě.

Adolf Dassler
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze