Uzrála doba na hybridní letadla? Airbus, Siemens a Rolls-Royce věří že ano

1
Uzrála doba na hybridní letadla? Airbus, Siemens a Rolls-Royce věří že ano
  • Testování bude probíhat už v roce 2020
  • Vzlétat se bude z francouzského Toulouse
  • Letadlo bude mít tři proudové motory a jeden elektromotor

Hybridní auto dnes můžete potkat na silnicích prakticky každý den a jejich počet bude významně stoupat. Podobně jako bude možná brzy stoupat hybridní letadlo vstříc nebesům.

Hybridní letadlo E Fan X

Společnosti Siemens, Rolls-Royce a Airbus plánují vyvinout hybridní motor, který by sloužil v leteckém odvětví. Má se jednat o kombinaci elektrického a hned tří tryskových motorů. Testování se má zahájit už v roce 2020.

E-Fan X je důležitý krok na cestě k uskutečnění elektroletů v dohledné budoucnosti,“ řekl agentuře DPA technický šéf Airbusu Paul Eremenko.

Společnosti si rozdělily své role: Airbus bude zodpovědný za celkovou integraci, Rolls-Royce bude mít na starost to, co mu jde nejlépe, tedy spalovací motory, které Rolls-Royce do letadel pravidelně dodává, a Siemens se naopak bude zaobírat 2MW elektromotorem. Ten bude v testovacím letadle pouze jeden, zbytek motoru bude mít klasickou dvouproudovou konstrukci a spalování leteckého paliva.

Testovacím letadlem bude britský Aerospace BAe 146. Ten má v útrobách sto míst a poprvé se bude vzlétat z francouzského Toulouse, kde se kousek od letiště nachází nejenom muzeum Airbusu, ale také jeho montážní a servisní haly.

Zdroj: electrek.co

Diskuze ke článku
hhj
Zajímalo by mě jak moc je to ekologičtější a jestli má vůbec cenu dělat hybridní letadlo a ne radši vložit ty prostředky do vývoje čistě elektrického letadla.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze