Alexa pomáhá v nemocnici v Los Angeles

Alexa pomáhá v nemocnici v Los Angeles
  • Alexa dostala speciální nemocniční nadstavbu
  • Umí ovládat zařízení pokoje a přivolat kompetentní personál

Nasazení umělé inteligence v medicíně je stále na počátku, i když slibuje velké pokroky pro celou oblast. Práci lékaře asi jen tak nenahradí, ale rozhodně už nyní může být prospěšná v následné péči o pacienty.

Jak to vypadá v praxi, to zjišťují pacienti v nemocnici Cedar-Sinais v Los Angeles. Na stolku vedle nemocniční postele najdou i reproduktor s Alexou, která je opatřena platformou Aiva vyvinutou speciálně pro potřeby zdravotnictví.

Takto speciálně upravená Amazon Alexa zvládne například základní ovládání pokoje, jako jsou světla nebo televize. To může být pro méně mobilní pacienty velká pomoc. Pokud se žádost týká medicínského problému, dokáže to Aiva rozpoznat a poslat zprávu na mobil dotčeného personálu. Pokud dlouho nepřichází odpověď, systém přesměruje požadavek na někoho jiného.

Nejde o jediný případ, kdy je hlasový asistent využit v medicínské péči. Kupříkladu na příjmu dětské nemocnice v Bostonu je takový asistent schopný poskytnout pracovníkům příjmu informaci, kolik volných lůžek ještě zbývá.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze