Amazon předává záznamy z chytrých zvonků policii i bez souhlasu soudu

Amazon předává záznamy z chytrých zvonků policii i bez souhlasu soudu
Fotografie: Amazon
  • Policejnímu sboru se stačí zaregistrovat na speciálním portálu
  • Uživatelé jsou formálně požádání o souhlas pomocí e-mailu
  • Amazon však záznamy vydá i bez souhlasu a rozhodnutí soudu

V jinak poklidné americké ulici se stane zločin. Vyšetřující detektiv nejdříve obejde domy v sousedství, ale vrací se s prázdnou – většina lidí nebyla doma nebo si ničeho nevšimli. Pak se ale na strážce zákona usměje štěstí. Všimne si chytrého domovního zvonku na jedněch dveřích, který je vybaven kamerou. Proto neváhá, otevře svůj notebook, zamíří na specializované stránky provozovatele a za chvíli s usvědčujícím důkazem pokračuje v pátrání po pachateli.

Zní to jako zápletka ze špatné sci-fi detektivky? Ne tak docela, v mnoha amerických městech jde o realitu. Zmíněným poskytovatelem je firma Amazon a její chytré zvonky a kamery ze série Ring. Amazon skutečně provozuje portál, kde se v současné době podle govtech.com registrovalo přes 200 policejních sborů z celých Spojených států. Formálně se Amazon i policie snaží postupovat podle zákona, takže majitele nahrávek žádají e-mailem o souhlas. Ten obvykle dostanou, protože lidé jsou loajální ke svým sousedům. Vyskytly se ale i případy, kdy Amazon předal záznamy i bez vysloveného souhlasu.

Pro policii je taková situace výhodná, protože má bez nákladů vybudovánu masivní sledovací síť. Nicméně přístup k záznamům bez soudního povolení je podle odpůrců v rozporu se samotnou ústavou. I pořizování nahrávek veřejného prostranství a osob na něm se vyskytujících je rovněž šedá právní zóna. Tak jako tak to vypadá na zajímavou soudní bitvu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze