Apple Vision Pro přijdou na trh s řadou omezení

Apple Vision Pro přijdou na trh s řadou omezení
Fotografie: Apple
  • Vision Pro budou dostupné pouze v USA
  • Zajímavé je i omezení věkem, někteří nositelé brýlí budou míst smůlu
  • Vision Pro si zatím můžete prohlédnout v rozšířené realitě

První seznámení s chytrými brýlemi Apple Vision Pro je vskutku působivé, ostatně jedná se o zcela novou kategorii zařízení, což je po dlouhé době opatrných inovací stávajících produktů vítaná změna. Asi nikdo nečekal, že takové zařízení bude levné. Cena však nebude jedinou překážkou pro toho, kdo je ochotný zaplatit 3 499 dolarů, tedy asi 100 tisíc korun. Když se pozorně začtete do informací na apple.com, objevíte spoustu dalších omezení.

Omezená dostupnost

Zatímco u telefonů a dalšího příslušenství Apple jsou společně s představením spuštěny i předobjednávky a termín dodání se obvykle počítá v týdnech (pokud nedojde k nějakým problémům), zde je termín poněkud vágně stanoven na „začátek příštího roku“. To může znamenat, že Apple svůj produkt ještě ladí nebo pro něj nemá zajištěny dostatečné výrobní kapacity.

Omezení bude spočívat i v tom, že minimálně v první vlně budou dodávky doručovány pouze po USA.

Omezení věkem

Poměrně zajímavá je také informace, že uživatel headsetu Vision Pro musí mít alespoň 13 let. Samozřejmě je velikost celého zařízení koncipována spíše pro hlavu dospělého, Apple se však nepochybně chce vyhnout problémům, které by mohly jeho brýle způsobovat.

Apple Vision Pro

Ne pro všechny nositele dioptrických brýlí

Na prezentaci zaznělo, že díky spolupráci s firmou Zeiss nebude překážkou ani to, pokud potřebujete korekci zraku pomocí brýlí. Jednoduše si necháte vyrobit čočky, které magneticky připevníte před obrazovky headsetu. Apple prozatím nezmiňuje, kolik to bude stát, ale optika nikdy nebývá levná.

Ještě zásadnějším omezením ale může být varování pod čarou, že „ne všechny recepty jsou podporovány“. Stejně jako v případě dioptrických brýlí vás tvar čočky omezuje při výběru rámečků. Lze si tedy představit, že i zde bude platit například horní strop pro počet dioptrií nebo výjimka pro nějaké vzácné vady.

Brýle alespoň virtuálně

Vše výše uvedené naznačuje, že se brýle se minimálně v první generaci nestanou masovým produktem a budou spíše následovat HoloLens na místa, kde si na sebe takový kus elektroniky dokáže vydělat.

Apple Vision Pro

Běžní uživatelé si tak brýle pro rozšířenou realitu mohou prohlédnout v rozšířené realitě. Stačí otevřít tuto stránku v Safari na iPhonu nebo iPadu a zamířit na její konec.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze