Artemis III – mise, která dostane lidi na Měsíc

Artemis III – mise, která dostane lidi na Měsíc
Fotografie: NASA
  • Mise je naplánována na rok 2025
  • Vše ale záleží na úspěších předchozích misí
  • Dva astronauti by na Měsíci měli strávit 6,5 dne a podniknout celkem čtyři měsíční vycházky

Mise Artemis III, jak již název napovídá, bude třetím letem v programu Artemis, který by měl dostat lidi po více jak 50 letech na povrch Měsíce. Mise je naplánována na rok 2025, pokud tedy předchozí mise půjdou podle plánu. Nejbližší je logicky Artemis I, která má odstartovat již 29. srpna. Obří raketa Space Launch System (SLS) s kosmickou lodí Orion odstartuje na 42denní misi kolem Měsíce.

Posádka pro Artemis III zatím nebyla jmenována a není se čemu divit, NASA zatím neohlásila ani čtyřčlennou posádku pro Artemis II, navíc čeká, jak předchozí mise dopadnou. Podle space.com záleží zejména na úspěšném dokončení Artemis II, která poletí s astronauty na oběžnou dráhu Měsíce a zpět, vývoji nových skafandrů a také na přistávacím systému od SpaceX. Společnost je však stále pouze ve fázi, kdy testuje zážehy motorů a nosná raketa zatím neodstartovala na orbitální test.


Ačkoliv posádka nebyla jmenována, již nyní je jasné, že NASA chce, aby zahrnovala ženu, jelikož všechny mise Apollo dopravily na povrch Měsíce muže. Zda budou vybráni i astronauti z jiných agentur, to není jasné, ale nejméně pravděpodobné je, že by byl vybrán astronaut z Kanadské vesmírné agentury, jelikož ten má již přislíbené místo v Artemis II.

Hlavním cílem Artemis III bude dostat dva členy posádky na povrch Měsíce. Přesné místo zatím nebylo určeno, ale bude se jednat o oblast bohatou na vodní led na jižním pólu Měsíce. Na povrchu by měli zůstat 6,5 dne a provést celkem čtyři měsíční procházky. Zbývající dva astronauti zůstanou v kosmické lodi Orion na oběžné dráze Měsíce. Další mise se poté plánuje nejdříve na rok 2027.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze